Ольга Стефанішина. Джерело: Facebook

"Справа Лукаш" уже в суді: серед обвинувачених віце-прем’єр Стефанішина

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) призначив розгляд "справи Лукаш" на 26 вересня. Йдеться про заволодіння 2,52 мільйона гривень. Серед обвинувачених фігурують колишня міністр юстиції Олена Лукаш і віце-прем’єр-міністр з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Про це повідомила "Українська правда" із посиланням на ВАКС і власні джерела.

В офісі Стефанішиної зазначили, що це дуже стара справа, яку неодноразово коментувала сама віце-прем'єр. "Українська правда" уточнила, що їй оголосили підозру щодо розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

Ще 2020 року журналіст Bihus.Info Данило Мокрик заявляв, що Стефанішиній повідомили про підозру, і вона ознайомлюється з матеріалами справи. У ній Лукаш та іншим підозрюваним інкримінується заволодіння коштами у сумі два мільйони 523 тисячі гривень, які виділили на адаптацію національного законодавства до законодавства ЄС.

"Зокрема, під час Революції Гідності, коли Лукаш очолювала Мін'юст (липень 2013 — лютий 2014), відомство провело тендер щодо перевірки українського законодавства на відповідність європейському", — йдеться в повідомленні.

У слідства виникли питання до вартості виконаних робіт та якості наданого матеріалу. Журналіст Bihus.Info розповів, що Стефанішина підписувала документи щодо тендеру. Слідство у справі завершили та 2019 року передали її до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

справу передали в САП

Скрін "Української правди"

2020 року Стефанішина розповідала, що стала підозрюваною у так званій "справі Лукаш", коли 2014 року очолювала підрозділ Мін'юсту та ініціювала "проведення досліджень на тему європейської інтеграції". За її словами, ця справа тягнеться з 2014 року, коли ініціювали низку кримінальних процесів стосовно високопосадовців часів Віктора Януковича.

За словами Стефанішиної, їй інкримінують те, що "як керівник підрозділу, який відповідав за європейську інтеграцію, я ініціювала проведення цих досліджень. І вони були проведені, опубліковані та проаналізовані міністерствами". Тоді Стефанішина вважала, що справа перебуватиме без руху, "бо жоден притомний слідчий або прокурор не наважився давати їй хід".

"Зі свого боку я максимально сприяла слідству, надавала всі документи і всі факти, і сподіваюся, що всі сформують розуміння того, що ця справа має номінальний фактор, а не є бурхливим кримінальним провадженням. За весь період своєї професійної діяльності жодних епізодів, які дозволяли б говорити про те, що я можу бути замішана у чомусь такому, не було і немає. І я впевнена, що і не буде", — наголошувала Стефанішина.

Нагадаємо, що зараз віце-прем’єр-міністр Ольга Стефанішина активно працює задля інтеграції України у провідні світові організації. Зокрема, нещодавно вона заявила, що наша країна буде готова до членства в Євросоюзі за два роки, а в НАТО — раніше.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.09.2023 09:59