Олексій Сухачов. Джерело: ДБР

"Справа Мазепи": директор ДБР пояснив, чим загрожувала забудова території поблизу Київської ГЕС

Забудова земель, які розташовані поруч із Київською ГЕС може призвести до техногенної катастрофи. Саме тому такі дії заборонені законом.

Про це повідомив директор Державного бюро розслідувань (ДБР) Олексій Сухачов на брифінгу для преси.

Могли постраждати кияни

Він наголосив, що на території Лебедівської та Хотянівської сільських рад Вишгородського району Київської області розміщена лівобережна захисна гребля "Каскаду Київських ГЕС і ГАЕС" ПАТ "Укргідроенерго". Вона має протяжність понад 65 кілометрів (площа 3 тисячі гектарів) та є гідротехнічною спорудою, що належить до об'єкта державної власності, який перебуває у віданні Мінекономіки.

"Будь-яке житлове будівництво на дамбі заборонено, згідно із законом", — наголосив директор.

Дозвіл на виділення земель на території гідротехнічних споруд можуть надати лише в оренду для сінокосіння чи випасання, ведення лісогосподарської, мисливської або рибогосподарської діяльності.

"Забудова на цій ділянці не просто так заборонена законом — це може призвести до техногенної катастрофи, від якої до речі, могли постраждати не лише мешканці цих містечок, але й кияни", — акцентував він.

Зокрема, забудова прибережної території ускладнила працівникам Київської ГЕС здійснення регламентних та інших робіт.

Заволодіння землями на 1,1 мільярда гривень

Але, зауважив Олексій Сухачов, земля розташована в мальовничому місці, недалеко від мегаполіса, тому є привабливою для забудовників і клієнтів. На цій території протягом останніх десяти років розпочали зростати елітні котеджні містечка.

У січні 2022 року Бюро передали розслідування кримінального провадження за фактом заволодіння земель і гідротехнічних споруд на території Київської області, яке з 2014 року розслідувалося різними органами досудового розслідування. До схеми в тому числі причетні посадовці Держгеокадастру й інші чиновники, які є суб’єктами Державного бюро розслідувань.

За його словами, слідчі ДБР із 2022 року активно включилися в роботу, провели великий обсяг слідчих дій, багато необхідних експертиз, які дали змогу довести причетність до цієї оборудки не лише місцевих чиновників та посадовців Держгеокадастру Київщини, а й відомих бізнесменів — забудовників.

Уже документально підтверджена незаконна приватизація понад семи гектарів, але робота не зупиняється. Наразі вживаються заходи щодо доведення причетності вказаних осіб до заволодіння близько 300 гектарів земель орієнтовною вартістю 1,1 мільярда гривень.

Учасникам злочинного угруповання загрожує до 12 років ув’язнення

На теперішній момент установлено 12 осіб, які причетні до оборудки, але це далеко не весь список. Серед тих хто вже отримав підозри — три відомі бізнесмени, які поділили між собою територію, "домовилися" з усіма, хто ухвалює потрібні для них рішення та розпочали реалізовувати свою оборудку.

Олексій Сухачов детально розповів про протиправну схему: чиновники видавали землю на території Київської ГЕС начебто для ведення господарства, в тому числі — підставним особам, яких підшуковували підручні бізнесменів за 1 тисяч гривень. Потім компанії бізнесменів купляли у них ці ділянки за безцінь. Далі відбувалось будівництво елітного житла, яке продавалося за ціною від 500 тисяч доларів і вище, але при цьому новому власнику продавалася лише земельна ділянка, податки від продажу будинку не нараховувалися та не сплачувалися. Щоб уникнути встановленої процедури введення житлового будинку в експлуатацію видавались довідки, у яких вказувалось свідомо неправдиві дані про те, що будинки побудовані до 1991 року.

Наразі повідомлено про підозру чотирьом фігурантам, їм обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застав. Основного з них (йдеться про Ігоря Мазепу — прим.) затримали на кордоні, коли він намагався виїхати з країни, щоб уникнути певних процесуальних дій. Державне бюро розслідувань отримало оперативну інформацію про те, що він може покинути територію України з метою переховування від слідства.

За його словами, 19 січня, суд обрав чотирьом фігурантам запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, однак із заставою у розмірі, яка значно менша ніж та, про яку клопотали слідчі.

У листопаді 2023 року повідомили ще вісім підозр, у тому числі до відповідальності притягнуто посадових осіб органів Держгеокадастру, які ухвалювали незаконні рішення про виділення земельних ділянок. У цьому кримінальному провадженні фігурують й інші посадовці. Робота слідчих щодо реалізації подальших процесуальних дій триває. Учасникам злочинної організації загрожує покарання до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

"Ось такому "чесному" бізнесу ми наступили на хвіст. Хочу вас запевнити, що ДБР продовжить свою роботу та доведе незаконність кожної дії ділків. Наша мета — вільна від корупції Україна із прозорими правилами для інвесторів та комфортними умовами для розвитку бізнесу", — наголосив директор ДБР.

Нагадаємо, що Ігоря Мазепу помістили до слідчого ізолятора до 27 лютого. Також йому передбачили можливість внесення застави у розмірі 349 мільйонів гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 22.01.2024 14:25