Ігор Мазепа. Фото: Investory News

Оборудки з відчуження земель Київської ГЕС: суд обрав запобіжний захід бізнесмену Мазепі та учасникам схеми

У п'ятницю, 19 січня, Печерський районний суд міста Києва обрав запобіжний захід підозрюваним в організації схеми захоплення земель критичної інфраструктури Київської ГЕС. Одним з фігурантів справи виступає бізнесмен Ігор Мазепа.

Про це повідомляє прес-служба Державного бюро розслідувань.

За даними ДБР, усім чотирьом підозрюваним суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави, а саме:

  • майже 350 мільйонів гривень — організатору протиправної схеми;
  • майже 45 мільйонів гривень — двом спільникам,
  • 20 мільйонів гривень — ще одному учаснику оборудки.

У ДБР нагадали, що працівники ДБР спільно з ДСР Нацполіції під час спроби виїзду за кордон затримали організатора схеми протиправного заволодіння землями, на яких розташовані гідротехнічні споруди Київської ГЕС. Також в різних регіонах України були затримані ще три учасники злочинної організації.

Справа Мазепи

Про те, що Державне бюро розслідувань затримало Ігоря Мазепу, стало відомо 18 січня. За даними ЗМІ, це сталося під час проходження ним україно-польського кордону. Зранку 19 січня в ДБР підтвердили затримання Мазепи. Стало відомо, що правоохоронці затримали бізнесмена у справі незаконної приватизації земельних ділянок на Київщині — у матеріалах справи Мазепа вказаний "замовником заволодіння ділянками". За даними ДБР, злочинна організація, яку правоохоронці викрили ще торік, забудувала котеджі на землях Київської гідроелектростанції. У Бюро наголошують, що це ставить під загрозу функціонування критичної інфраструктури столиці.

Також стало відомо, що прокуратура клопотала про заставу бізнесмену, засновнику інвесткомпанії Concorde Capital Ігорю Мазепі у розмірі 700 мільйонів гривень, а його брату Юрію — 500 мільйонів гривень.

Сам Ігор Мазепа заявив, що це "велика для цього застава": "Прокурори просять як запобіжний захід для мене заставу в розмірі 700 млн грн. Не 700 гривень, не 700 тисяч гривень, а 700 мільйонів гривень. І ще 500 млн грн за мого брата. Тобто, як мінімум 1,2 мільярда гривень за справу, де нібито збитки становлять 7 мільйонів".

У Офісі генерального прокурора пояснили, чому обвинувачення клопотало про 700 мільйонів гривень застави для засновника Concorde Capital Ігоря Мазепи у справі про заволодіння земельними ділянками. У повідомленні відомства вказано, що тримання під вартою з таким розміром застави для основного фігуранта провадження обумовлений наступними обставинами: статус організатора, затримання на митному пості, що свідчить про намір виїхати  за межі України та, ймовірно, ухилитись від явки до правоохоронних органів, майновий стан підозрюваного, наявність інших підозрюваних, які на даний час перебувають в розшуку.

Нагадаємо, що також Печерський районний суд Києва 19 січня обрав запобіжний захід двом підозрюваним у справі у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 20.01.2024 15:26