Фото: FORBES

ДБР про справу бізнесмена Мазепи: "Забудова земель Київської ГЕС загрожувала критичній інфраструктурі столиці"

Злочинна організація, яку Державне бюро розслідувань викрило ще торік, забудувала котеджі на землях Київської гідроелектростанції. Це є неприпустимим, адже напряму ставить під загрозу функціонування критичної інфраструктури столиці.

Про це повідомила радниця ДБР Тетяна Сапьян в ефірі телемарафону.

"Ділянки, на яких розташовані гідротехнічні споруди, а це ми з вами прекрасно розуміємо — критична інфраструктура столиці. Зараз мова йде про 7 гектарів землі. Їх переоформили на підставних осіб, аби збудувати на них котеджні містечка", — сказала Сапьян.

забудова Київської ГЕС

Інфографіка: ДБР

Посадовиця також наголосила, що працівники Бюро затримали організатора схеми протиправного заволодіння землями Київської ГЕС та ще трьох його спільників. В тому числі затриманий брат організатора оборудки. Їм вже оголошено підозри.

"Про тих, кого затримали вчора, можу сказати, що їм також повідомлено про підозри", — наголосила радниця.

Вона зауважила, що процес розслідування цієї махінації потребує часу, оскільки самі оборудки здійснені за масштабною та складною схемою. Водночас зараз слідство дійшло до тієї позначки, коли оголошенні підозри мають змістовну доказову базу.

"Саме зараз було викрито ці махінації. І тому оголошується підозра. Це тривалий процес, тому що оборудки доволі непрості були", – пояснила радниця ДБР.

Що відомо про відчуження земель Київської ГЕС

За даними ДБР, 29 листопада 2023 року працівники Бюро спільно з Департаментом стратегічних розслідувань Національної поліції України викрили та затримали учасників злочинної організації, які протиправно заволоділи понад сімома гектарами землі, на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури — Київської гідроелектростанції.

До злочинної організації входило майже два десятки фігурантів. Серед них відомі інвестори у сфері будівництва елітного житла, їхні помічники, юристи, архітектори, землевпорядники, інші кваліфіковані спеціалісти та представники держорганів.

Вони діяли в інтересах декількох забудовників. Використовуючи прогалини у правовому статусі ділянок, організатори через корупційні зв’язки у держорганах оформлювали їх як землі сільгосппризначення, що дозволяло виділяти ці ділянки громадянам України. Інші учасники підшукували через соціальні мережі "підставних осіб", які за гроші погоджувались підписати документи щодо виділення їм землі у приватну власність. Більшість з них були студентами столичних навчальних закладів, які були введені в оману та погодилися на пропозицію через скрутне матеріальне становище.

Надалі виконавці від імені "підставних осіб" підписували низку документів для оформлення права власності на земельні ділянки. Потім вони "перепродавали" землю представникам відомих на Київщині забудовників елітної нерухомості, які й замовили та профінансували незаконну схему.

За такою схемою протягом 2020-2021 років організатори та учасники злочинної організації заволоділи землями державної власності, які віднесені до земель водного фонду, та розташовані на гідроспорудах стратегічної Київської ГЕС.

"Дії учасників злочинної організації та інших осіб кваліфіковано за статтями 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній), 233 (Незаконна приватизація державного, комунального майна), 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального кодексу України. У листопаді 2023 року було повідомлено 8 підозр за цими статтями. Учасникам злочинної організації загрожує покарання до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна", — наголосили у ДБР.

Нагадаємо, 19 січня Державне бюро розслідування повідомило про затримання на кордоні організатора оборудки з відчуження земель критичної інфраструктури — Київської гідроелектростанції. Крім того, були й затримані ще три його спільники в різних регіонах України. Правоохоронці не називають прізвище затриманого, однак, за даними ЗМІ, йдеться про українського бізнесмена, засновника інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепу, якого затримали під час проходження україно-польського кордону.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 19.01.2024 12:42