Фото: ДБР

Затримання бізнесмена Мазепи на кордоні: з’явилися деталі від ДБР

Державне бюро розслідування повідомило про затримання на кордоні організатора оборудки з відчуження земель критичної інфраструктури — Київської гідроелектростанції. Крім того, були й затримані ще три його спільники в різних регіонах України.

Про це повідомила прес-служба ДБР.

Правоохоронці не називають прізвище затриманого, однак, за даними ЗМІ, йдеться про українського бізнесмена, засновника інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепу, якого затримали під час проходження україно-польського кордону.

Наголошується, що затримання відбувалось на підставі статті 208 КПК України.

Також в різних регіонах України затримані ще три учасники злочинної організації, у тому числі брат Мазепи.

затримання Ігоря Мазепи

Фото: ДБР

Що відомо про відчуження земель Київської ГЕС

У ДБР нагадали, що 29 листопада 2023 року працівники Бюро спільно з Департаментом стратегічних розслідувань Національної поліції України викрили та затримали учасників злочинної організації, які протиправно заволоділи понад сімома гектарами землі, на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури — Київської гідроелектростанції.

До злочинної організації входило майже два десятки фігурантів. Серед них відомі інвестори у сфері будівництва елітного житла, їхні помічники, юристи, архітектори, землевпорядники, інші кваліфіковані спеціалісти та представники держорганів.

Вони діяли в інтересах декількох забудовників. Використовуючи прогалини у правовому статусі ділянок, організатори через корупційні зв’язки у держорганах оформлювали їх як землі сільгосппризначення, що дозволяло виділяти ці ділянки громадянам України. Інші учасники підшукували через соціальні мережі "підставних осіб", які за гроші погоджувались підписати документи щодо виділення їм землі у приватну власність. Більшість з них були студентами столичних навчальних закладів, які були введені в оману та погодилися на пропозицію через скрутне матеріальне становище.

Надалі виконавці від імені "підставних осіб" підписували низку документів для оформлення права власності на земельні ділянки. Потім вони "перепродавали" землю представникам відомих на Київщині забудовників елітної нерухомості, які й замовили та профінансували незаконну схему.

За такою схемою протягом 2020-2021 років організатори та учасники злочинної організації заволоділи землями державної власності, які віднесені до земель водного фонду, та розташовані на гідроспорудах стратегічної Київської ГЕС.

"Дії учасників злочинної організації та інших осіб кваліфіковано за статтями 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній), 233 (Незаконна приватизація державного, комунального майна), 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального кодексу України. У листопаді 2023 року було повідомлено 8 підозр за цими статтями. Учасникам злочинної організації загрожує покарання до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна", — наголосили у ДБР.

Що відомо про бізнесмена Ігоря Мазепу

Іван Мазепа — 47-річний український підприємець, який здобув економічну спеціальність у Київському національному економічному університеті. Після цього володів низкою компаній, які займались інвестиціями та цінними паперами — про це ідеться в його біографії на сайті.

Ігор Мазепа

Фото: "Вікіпедія"

Починаючи з 2004 року, є власником інвестиційної компанії Concorde Capital. У листопаді 2023 року хорватське видання Jutarnji list повідомило, що Мазепа побував у Хорватії й встиг порушити закон. Зокрема, його повітряне судно порушило кордон і приземлилось посеред поля неподалік від Загреба: за це підприємця планували оштрафувати.

Відомо, що Concorde Capital надає інвестиційні та брокерські послуги. Останні новини публікуються на сторінці Facebook: саме там вказують, що в планах — будівництво у "сфері рекреаційної нерухомості SHELEST Hotel" під Вишгородом та інші проекти. Останній фінансовий звіт опублікований на сайті у 2016 році.

Нагадаємо, Печерський районний суд Києва у четвер, 18 січня, обрав запобіжний захід у вигляді арешту із заставою трьом із п'яти фігурантів справи про неякісні закупівлі одягу й білизни для Збройних сил України компаніями львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича. Заставу визначено у розмірі півмільярда.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 19.01.2024 08:59