В'ячеслав Шаповалов під час засідання суду в жовтні. Джерело: "Суспільне"

Справа про неякісні куртки для ЗСУ: що вирішив суд стосовно колишнього заступника міністра оборони Шаповалова

Шевченківський районний суд Києва знову переніс обрання запобіжного заходу колишньому заступнику міністра оборони В'ячеславу Шаповалову. Йдеться про справу щодо розтрати майже одного мільярда гривень державних коштів на неякісні куртки для ЗСУ.

Про це повідомило "Суспільне". Під час засідання прокурор Олександр Левчук клопотав про запобіжний у вигляді тримання під вартою.

Адвокат Сергій Мітюрін зазначив, що його клієнт і так під вартою до 29 грудня 2023-го, тому ризиків переховування немає. Єдине правильне рішення — відмовити у клопотанні прокурора. Інший захисник Богдан Яворський зазначив, що роботу спростить об'єднання кримінальних проваджень.

"Група слідчих одна й та сама. Провадженню понад рік, чому раніше його не об'єднали? Єдина мета — зламати Шаповалова. Але це та людина зі серцем, яка не ламається", — сказав адвокат.

Самого Шаповалова у залі суду не було, він приєднався до засідання онлайн. Колишній посадовець вину не визнав і заявив, що бачить у справі "політичний слід". Мітюрін розповів, що у його клієнта проблеми зі серцем, тому приєднався до засідання онлайн. Адвокат також додав, що Шаповалову не надають допомогу в СІЗО.

Суддя зачитала результати експертизи, де зазначено, що куртки, штани та решта одягу не відповідають вимогам технічного опису. Після цього вона пішла до нарадчої кімнати. Після цього вона заявила, що рішення щодо запобіжного заходу Шаповалову оголосять 10 листопада о 10:30 годині. Це вже друге перенесення в цій справі.

Що відомо про закупівлю неякісних курток для ЗСУ

За даними слідства, у червні 2022 року Шаповалов разом із підлеглими створив такі умови, за яких у турецької фірми закупили військову форму на 945 мільйонів гривень. Лабораторні дослідження товарів не проводили. Зрештою, товар виявився неякісним, оскільки приймали його лише за зовнішнім виглядом.

Йдеться про куртки та вітровологозахисні штани. Форма непридатна для фронтових умов для зимового часу, але її поставили на облік та видали військовослужбовцям ЗСУ.

Шаповалову та колишньому виконувачу обов’язків директора Департаменту державних закупівель Міноборони оголосили підозру за двома статтями Кримінального кодексу: "Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем" і "Перешкоджання законній діяльності Збройних сил України й інших військових формувань".

Нагадаємо, що 9 жовтня Шевченківський районний суд залишив під вартою до 1 листопада з можливістю внесення застави у розмірі 50 мільйонів гривень колишнього заступника міністра оборони В'ячеслава Шаповалова.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 09.11.2023 16:30