Фото: РИА Новости

Спроба заколоту Пригожина в Росії: з'явилась реакція Китаю

Китайська Народна Республіка відреагувала на спробу заколоту засновника ПВК "Вагнера" та його найманців на території Російської Федерації. Пекін висловив підтримку Кремлю.

Відповідне повідомлення з'явилось на сайті МЗС Китаю.

Китайське відомство оприлюднило коротку заяву з приводу спроби заколоту ПВК "Вагнера" у Росії. У ній зазначено, що "це внутрішня справа Росії".

"Як дружній сусід Росії та всеосяжний стратегічний партнер по координації дій в нову епоху, Китай підтримує Росію у збереженні національної стабільності й досягненні розвитку і процвітання", — йдеться у заяві МЗС Китаю.

Варто відзначити, що заява китайського відомства з’явилася в день, коли країну з візитом відвідав заступник міністра закордонних справ Росії Андрій Руденко.

Що відомо про конфлікт Пригожина й Міноборони РФ

Ввечері 23 червня Євген Пригожин звинуватив російську армію в обстрілі по тилових таборах "вагнерівців". За його словами, нібито загинула "величезна кількість солдатів ПВК "Вагнера"".

Пригожин заявив, що зупинить "зло, яке несе військове керівництво країни", і пообіцяв покарати тих, хто причетний до атаки його найманців. Також він повідомив, що разом з 25 тисячами солдатів вирушає "розбиратися з беззаконням в країні". За даними ЗМІ, після цього підрозділи Росгвардії нібито підняли у бойову готовність.

У Кремлі повідомили, що Путін поінформований про ситуацію навколо Пригожина, вживаються всі необхідні заходи. ФСБ порушила кримінальну справу проти Пригожина за фактом заклику до збройного заколоту. Генпрокуратура РФ заявила про правомірність такого рішення.

Вранці у суботу стало відомо, що у Москві та області проводяться "антитерористичні заходи", а найманці "Вагнера" взяли під контроль усі військові об'єкти у Воронежі. Невдовзі після бунту ПВК "Вагнера" Володимир Путін звернувся до громадян та усіх силових структур країни, зазначивши, що Росія веде важку війну за своє майбутнє, відбиваючи атаки "неонацистів та їх господарів". Пригожин у відповідь на це заявив, що військове керівництво Російської Федерації не забезпечувало зброю для "вагнерівців" під час боїв в Україні. 

За даними росЗМІ, Кремль планував оголосити у Росії воєнний стан. Тим часом російські військові почали покидати позиції на фронті в Україні та нібито направилися підтримувати найманців Пригожина. Відомо, що Путін підписав закон, який дозволяє затримувати на 30 діб за порушення режиму воєнного стану.

Нагадаємо, ввечері 24 червня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко провів переговори з Пригожиним. У прес-службі російського диктатора заявили, що власник ПВК "Вагнера" прийняв пропозицію самопроголошеного президента Білорусі про зупинення руху найманців на території Росії та подальші кроки щодо деескалації напруги. Сам Пригожин підтвердив цю заяву та повідомив, що "вагнерівці" повертаються у польові табори. Пізніше у Кремлі заявили, що з Пригожина знімуть обвинувачення, а сам він поїде до Білорусі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.06.2023 10:06