Фото: Roni Rekomma

США можуть облаштувати військові бази на території Фінляндії, — ЗМІ

Сполучені Штати Америки та Фінляндія обговорюють оборонну угоду. У разі її заключення американські війська зможуть використовувати територію Фінляндії та бази для навчань, зберігання техніки й зброї.

Про це повідомляє Helsingin Sanomat. Переговори щодо угоди про оборонне співробітництво відбулися минулого тижня.

Заступник начальника політичного відділу МЗС Фінляндії Мікаель Антелл вважає, що ця угода зміцнить можливості стримування та оборони Фінляндії завдяки присутності США і можливому попередньому розгортанню оборонних засобів. Текст угоди, за його словами, майже готовий.

"Найважливіше те, що угода забезпечує безперебійну співпрацю зі Сполученими Штатами в усіх безпекових ситуаціях і в короткий термін", — сказав Антелл.

Варто зауважити, що угода не поширюється на ядерну зброю. 

"Угода також визначає об’єкти та сфери, на яких буде зосереджена співпраця. В основному це військові райони та гарнізони. В принципі, їх може бути більше, ніж один, але дискусії з цього приводу все ще відкриті", — каже Антелл.

За його словами, Сполучені Штати більше не націлені на постійну присутність, а діють за принципом ротації, тобто здійснюють ротацію військ у періоди різної тривалості.

За даними HS, переговори на офіційному рівні між Фінляндією та США триватимуть до наступного року, після чого проект угоди буде передано на розгляд парламенту. 

Нагадаємо, Фінляндія 4 квітня офіційно увійшла до складу Північноатлантичного альянсу. Вона стала 31 країною у НАТО, а кордон організації з Росією збільшився на 1340 кілометрів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 02.05.2023 11:20