Фото ілюстративне з відкритих джерел

США не встигають виробляти зброю через війни у світі. Politico оприлюднив тези таємного документа

США готує першу в історії Національну оборонно-промислову стратегію країни. В ній, зокрема, йдеться про те, що американські компанії наразі не можуть виробляти зброю настільки швидко, щоби задовольнити світовий попит, зокрема, через війни в Україні та Ізраїлі.

Про це повідомив Politico з посиланням на проект наразі неопублікованого документа. За інформацією журналістів, Національну оборонно-промислову стратегію США найближчими тижнями має оприлюднити начальник відділу закупівель Пентагона Вільям Лаплант.

У проекті йдеться, що в нинішньому вигляді оборонно-промислова база США "не володіє потенціалом, можливостями, здатністю реагувати або стійкістю, необхідними для задоволення повного спектра потреб військового виробництва з необхідною швидкістю та масштабом".

У звіті зазначається, що Америка створює найкращу зброю у світі, але не може виробляти її настільки швидко, наскільки вимагає нинішня ситуація.

"Ця невідповідність створює стратегічний ризик, оскільки США стикаються з імперативами підтримки активних бойових дій, одночасно стримуючи більшу та технічно досконалішу загрозу, що насувається в Індо-Тихоокеанському регіоні", — зазначили автори проекту документа.

Там також акцентується, що промисловість Китаю "значно перевищує потенціал не лише США, але й сукупний обсяг виробництва наших ключових європейських та азійських союзників".

У звіті йдеться, що пандемія коронавірусу оголила вразливість ланцюга постачань. Потім вторгнення Росії в Україну та напад ХАМАС на Ізраїль "виявили інший набір промислових потреб і відповідних ризиків", оскільки США намагаються виробляти зброю для підтримки України й Ізраїлю.

"Стало зрозуміло, що недостатні виробничі потужності та можливості постачання є глибоко вкоріненою проблемою на всіх рівнях ланцюгів постачання", — йдеться у звіті.

Щоби розв'язувати цю проблему, Міністерство оборони США "розвиватиме стійкіші та інноваційніші ланцюги постачання", інвестуватиме в малий бізнес і приділятиме більше уваги інноваціям.

"Ми повинні заохочувати учасників усіх типів: великих і малих, вітчизняних та іноземних, а також тих, хто не має жодного стосунку до Міністерства оборони чи оборонного виробництва", — додали автори документа.

У звіті підсумували, що нація повинна згуртуватися заради спільної оборони. А збройні сили США повинні мати "матеріально-технічні засоби для стримування потенційних супротивників, а в разі необхідності — для перемоги над ними в бою".

"Цей заклик до дій може здатися великою ціною, але наслідки бездіяльності або невдачі набагато більші", — йдеться в проекті документа.

Нагадаємо, що 2 грудня Білий дім закликав конгрес США негайно виділити кошти для України. Там запевняють, що допомогу Україні необхідно ухвалити разом з іншими статтями запиту президента Джо Байдена щодо виділення додаткового фінансування.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 04.12.2023 09:24