Фото: Офіс президента

США та ЄС відреагували на ракетний обстріл Києва під час візиту африканських лідерів

У п'ятницю, 16 червня, вдень Росія випустила по Україні 12 ракет — "Кинджали" та "Калібри". Сталося це саме у той час, коли з візитом у Києві перебував президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса із делегацією. Африканські політики приїхали на зустріч із президентом України запропонувати, зокрема, призупинення дії ордера Міжнародного кримінального суду на арешт російського диктатора Володимира Путіна і послаблення антиросійських санкцій.

Реакція США і ЄС

На ракетний терор відреагували Америка та Європа. Зокрема, у США назвали те, що РФ обстріляла Київ під час візиту делегації з Африки, "проявом жахливої іронії".

"Я б відзначив жахливу іронію того факту, що поки вони були в Києві, на українську столицю посипалося ще більше російських ракет", — заявив державний секретар США Ентоні Блінкен.

Держсекретар наголосив, що США підтримують "мирні ініціативи" інших країн, але тільки ті, які мають на меті встановлення міцного миру.

"Але, як і в випадку з багатьма країнами, ми хочемо переконатися, що ніхто не підливає масла у вогонь, який розпалює Росія", — зауважив Блінкен.

Водночас посол ЄС в Україні Матті Маасікас назвав сигналом від держави-агресора ракетний удар по Києву під час візиту шести африканських лідерів. Він зазначив, що ця атака схожа на удар по українській столиці під час візиту генсека ООН у квітні 2022 року.

"Ракетний удар по Києву, коли тут перебувають 6 африканських лідерів, як сигнал від держави-агресора. Певна схожість з атакою на Київ у квітні 2022 року, коли в місті перебував генеральний секретар Гутерреш. У будь-якому випадку, лідери відчувають певні реалії агресивної війни Росії", — написав Маасікас у Twitter.

Ракетна атака на Україну 16 червня

Повітряна тривога вдень 16 червня охопила всю територію України. У Київській області та Києві, зокрема, було чутно вибухи. Влада повідомляла, що працювали Сили протиповітряної оборони. За даними Повітряних сил ЗСУ, в українському небі знищено 14 повітряних цілей — це шість "Кинджалів", шість "Калібрів" та два розвідувальні БпЛА.

Зазначимо, що востаннє росіяни випускали по Україні "Кинджали" рівно місяць тому — 16 травня. Тоді їх теж було шість. Саме у той день до України приїжджав з офіційним візитом спеціальний представник Китайської Народної Республіки у справах Євразії Лі Хуей. Відомо, що Китай, як і ПАР, також представляв свій "мирний план" щодо врегулювання ситуації в Україні.

Нагадаємо, після ракетної атаки по Київській області удень 16 червня поранення отримали шестеро осіб, зокрема й одна дитина. Усі травмовані — жителі одного населеного пункту, де впали уламки ворожої ракети.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.06.2023 00:31