Фото: Вікіпедія

США відмовились продавати винищувачі-невидимки Таїланду: названо причину

Таїланд не отримає винищувачів-невидимок F-35 від Сполучених Штатів Америки. Це пов'язано з проблемами з навчанням та технічним обслуговуванням суден.

Про це повідомляє Reuters.

Таїланд у 2022 році виділив бюджет у розмірі 408 млн доларів на нові літаки для заміни старих екземплярів. Варто відзначити, що Таїланд був названий Сполученими Штатами основним союзником, який не входить до Північноатлантичного альянсу.

Зазначається, що уряд Таїланду мав намір купити до восьми літаків Lockheed Martin F-35A, але продаж винищувачів п'ятого покоління залежав від низки умов. Реальними проблемами стали доступність навчання та технічне обслуговування.

На цей момент Таїланд має на озброєнні 12 винищувачів JAS-39 Gripen шведської компанії Saab. Бангкок також має намір придбати кілька винищувачів F-16. Цю операцію США погодили й зазначили, що їх вдасться постачати союзникам у найкоротші терміни.

В чому особливість винищувачів F-35

Lockheed Martin F-35 Lightning II — сім'я малопомітних винищувачів-бомбардувальників п'ятого покоління, розроблена американською фірмою Lockheed Martin Aeronautics Company у трьох варіантах: для потреб ВПС США (наземний винищувач — CTOL), для Корпусу морської піхоти США і ВМС Великої Британії (винищувач з укороченим злетом та вертикальним приземленням — STOVL), і для потреб ВМС США (палубний винищувач — CV).

На F-35 використані багато технологічних рішень, відпрацьованих на F-22. Позначення серійних варіантів: F-35A (зі стандартним злетом та приземленням), F-35B (з коротким злетом та вертикальною посадкою) і F-35C (зліт з палуби авіаносця за допомогою катапульти, а посадка на палубу — з використанням аерофінішера).

На літаку встановлена багатофункціональна РЛС з АФАР AN/APG-81, що ефективно діє як по повітряних, так і по наземних цілях.

F-35 має широку номенклатуру озброєнь. Серед них ракети класу повітря-повітря AIM-9 Sidewinder, AIM-132 ASRAAM і AIM-120 AMRAAM, а також крилаті ракети Storm Shadow і AGM-158 JASSM. Входять до номенклатури й кореговані бомби JDAM вагою до 910 кг, кластерні бомби WCMD, керовані авіаційні бомби AGM-154 Joint Standoff Weapon і протитанкові ракети Brimstone.

Нагадаємо, Україна отримає від Сполучених Штатів Америки черговий пакет військової допомоги. Його сума складе до 300 мільйонів доларів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 26.05.2023 18:33