Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

США відправлять своїх військових до Ізраїлю, щоб уникнути ескалації в регіоні, — The Hill

Цього тижня Сполучені Штати Америки оголосили про передачу нової великої системи протиракетної оборони для Ізраїлю. Також на ізраїльську територію прибудуть 100 американських військових.

Як повідомляє The Hill, це зміцнить безпеку Ізраїлю, але потенційно поставить під загрозу американські сили. 

За словами чинного президента Сполучених Штатів Джозефа Байдена, розгортання батареї протиповітряної оборони THAAD має на меті захистити Ізраїль після обстрілу Іраном 1 жовтня. Тоді Тегеран випустив по Ізраїлю 180 балістичних ракет. 

THAAD — це одна з найцінніших систем оборони США, може знищувати балістичні ракети малої, середньої та середньої дальності та є важливою частиною ешелонованої протиповітряної оборони американських військових. Він містить в собі шість пускових установок, встановлених на вантажівках, з вісьмома перехоплювачами кожна, радар для виявлення загроз, що надходять, і для роботи зазвичай потрібно 100 військовослужбовців.

Видання додає, що розміщення американських військових в Ізраїлі є незвичним, адже зазвичай американські війська допомагають обороні свого союзника з військових кораблів і винищувачів, які базуються за межами країни. Саме таким чином американська армія допомагала відбивати ракетні атаки Ірану, які були у квітні та жовтні цього року. 

Своєю чергою експерти з оборони вважають, що цей крок з боку Вашингтона може бути спробою розрядити напруженість, адже він може стримати Ізраїль та Іран від більш масштабних ударів у відповідь.

"Це може змусити Ізраїль вдаватися до крайніх кроків, знаючи, що, роблячи це, вони можуть поставити під загрозу війська США", — заявив професор міжнародних відносин Університету Джона Гопкінса Юджин Фінкель.

За словами професора, розгортання американських військ також сигналізує Тегерану, що "тепер йому доведеться мати справу з цим додатковим рівнем захисту".

"Цей рівень захисту забезпечує не Ізраїль, а війська США на землі, і вони можуть двічі подумати про відплату", — додає Фінкель.

The Hill наголошує, що надання Єрусалиму ще однієї системи протиповітряної оборони також вказує на те, що адміністрація Байдена готується до потенційного найгіршого сценарію, адже конфлікт на Близькому Сході все більше виходить з-під контролю.

Нагадаємо, раніше у Білому домі повідомляли, що Іран натрапить на серйозні наслідки за масштабну ракетну атаку на Ізраїль 1 жовтня. Запуск 180 балістичних ракет, випущених по ізраїльській території, став "значною ескалацією".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 15.10.2024 14:15