На фото: Джейк Салліван. Джерело: скриншот з відео

У Білому домі пригрозили Ірану "серйозними наслідками" за ракетну атаку на Ізраїль, — WP

Сполучені Штати Америки заявили, що Іран натрапить на серйозні наслідки за масштабну ракетну атаку на Ізраїль 1 жовтня. Запуск майже 200 балістичних ракет, випущених по ізраїльській території пізно ввечері, став "значною ескалацією".

Про це заявив радник з національної безпеки США Джейк Салліван, пише The Washington Post. Салліван наголосив, що президент Джозеф Байден уважно стежить за розвитком подій, адже ескалація загрожує підірвати одну з головних зовнішньополітичних цілей американського лідера — запобігти тотальній війні на Близькому Сході.

"Зараз ми плануємо розглянути, якими будуть наступні кроки, щоб забезпечити в першу чергу американські інтереси, а потім максимально сприяти стабільності в міру того, як ми будемо рухатися вперед", — зауважив посадовець.

Водночас Салліван не уточнив, якої форми набудуть обіцяні наслідки для Ірану, який вже є об'єктом широких американських санкцій.

"Ми чітко дали зрозуміти, що будуть наслідки, серйозні наслідки. Ми будемо працювати з Ізраїлем над тим, щоб це стало реальністю", — наголосив він.

Обстріл Ізраїлю 1 жовтня: що відомо

У вівторок, 1 жовтня, Іран розпочав ракетну атаку зі своєї території в бік Ізраїлю: у Тель-Авіві фіксували влучання ракет у житлові будинки. Спочатку повідомлялось, що Іран випустив по Ізраїлю близько 400 ракет, але згодом це число скоригували до 180. В Ізраїлі заявили, що це оголошення війни та попередили, що вони дадуть безпрецедентну відповідь.

Зокрема, президент США Джо Байден доручив американським військовим допомогти Ізраїлю захиститися від іранських атак та збивати ракети, націлені на Ізраїль.

Як відомо, Армія оборони Ізраїлю офіційно заявила, що в ніч із 30 вересня на 1 жовтня розпочала наземні рейди на півдні Лівану в межах операції під назвою "Північні стріли", спрямованої проти сил організації "Хезболла".

Згодом представник армії Ізраїлю контр-адмірал Даніель Хагарі повідомив, що ізраїльські військово-повітряні сили готують відповідь Ірану на масований обстріл 1 жовтня.

Нагадаємо, що 30 вересня зранку Ізраїль завдав авіаційного удару по центральному району Бейрута. Внаслідок атаки щонайменше четверо людей загинуло, близько 20 осіб поранено. Після удару там виникла пожежа.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 02.10.2024 10:51