Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

У США не вірять, що Іран вирішив створити ядерну зброю, — Reuters

У Сполучених Штатах Америки вважають, що Іран не наважиться на створення ядерної зброї, попри нещодавні стратегічні невдачі Тегерана, включно з вбивством Єрусалимом лідерів "Хезболли" та дві в основному невдалі повітряні атаки на Ізраїль.

Як повідомляє Reuters, Вашингтон не бачив жодних доказів того, що верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї скасував своє рішення щодо призупинення програми з розробки ядерної зброї, яке було ухвалено ще у 2003 році.

"Ми вважаємо, що верховний лідер Ірану Алі Хаменеї не прийняв рішення відновити програму ядерної зброї, яку Іран призупинив у 2003 році", — зазначив представник Управління директора національної розвідки США.

Це пояснює протидію США будь-якому удару Ізраїлю по ядерній програмі Ірану у відповідь на масовану ракетну атаку, яку влаштував Тегеран 1 жовтня. Так, чинний президент Сполучених Штатів Джозеф Байден після цієї атаки заявив, що не підтримає ізраїльський удар по іранських ядерних об’єктах.

"Втім, він не пояснив, чому він дійшов такого висновку. Його слова викликали різку критику з боку республіканців, у тому числі колишнього президента Дональда Трампа", — зазначає видання.

На думку офіційних осіб США, спроба знищити програму ядерної зброї Ірану може лише затримати зусилля Тегерану щодо розробки ядерної зброї та навіть посилити рішучість країни зробити це.

"Ми всі дуже уважно спостерігаємо за цією ситуацією", — наголосив не названий представник адміністрації Байдена.

Своєю чергою Іран неодноразово заперечував, що у нього коли-небудь була програма щодо створення ядерної зброї.

Нагадаємо, раніше видання The Times повідомляло, що Іран може мати на озброєнні готовий ядерний арсенал до кінця квітня 2025 року. Офіційний Тегеран стверджує, що його ядерна програма має виключно цивільне призначення, але Ізраїль і багато західних держав розглядають її як прикриття для розробки зброї.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 11.10.2024 12:04