Дональд Трамп. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Трамп заохочує Ізраїль вдарити по ядерних об'єктах Ірану

Колишній президент Дональд Трамп 4 жовтня висловив думку, що Ізраїль має завдати удару по іранських ядерних об'єктах у відповідь на запуск Тегераном балістичних ракет у бік Ізраїлю цього тижня. Він також заявив, що не згоден з президентом Джо Байденом, який радить Ізраїлю прийняти пропорційну відповідь і не завдавати таких ударів.

Про це повідомляє CNN.

Як зазначає видання, Трамп сказав у мерії міста Фейєтвілл, Північна Кароліна: "Вони запитали (Байдена): "Що ти думаєш про Іран? Ти б ударив по Ірану? І він відповів: "Якщо вони не вдарять по ядерній штуці". Це те, чому ти хочеш вдарити, так? Я сказав: Мені здається, він помилився. Хіба це не те, чому ти маєш вдарити?".

Чинний президент США Джо Байден сподівається, що Ізраїль прийме зважений підхід, який зможе як зберегти своє право завдати удару у відповідь, так і уникнути дій, які можуть спровокувати подальшу відплату і вкинути регіон у повномасштабну війну. Ізраїль не давав запевнень адміністрації Байдена, що націлювання на ядерні об'єкти Ірану виключене, повідомив CNN у п'ятницю високопосадовець Держдепартаменту США.

Обстріл Ізраїлю 1 жовтня: що відомо

У вівторок, 1 жовтня, Іран розпочав ракетну атаку зі своєї території в бік Ізраїлю: у Тель-Авіві фіксували влучання ракет у житлові будинки. Спочатку повідомлялось, що Іран випустив по Ізраїлю близько 400 ракет, але згодом це число скоригували до 180. В Ізраїлі заявили, що це оголошення війни та попередили, що вони дадуть безпрецедентну відповідь.

Президент США Джо Байден доручив американським військовим допомогти Ізраїлю захиститися від іранських атак та збивати ракети, націлені на Ізраїль.

Як відомо, Армія оборони Ізраїлю офіційно заявила, що в ніч із 30 вересня на 1 жовтня розпочала наземні рейди на півдні Лівану в межах операції під назвою "Північні стріли", спрямованої проти сил організації "Хезболла".

Нагадаємо, що 30 вересня зранку Ізраїль завдав авіаційного удару по центральному району Бейрута. Внаслідок атаки щонайменше четверо людей загинуло, близько 20 осіб поранено. Після удару там виникла пожежа.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 05.10.2024 08:57