Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Іран найближчим часом може отримати готовий ядерний арсенал: у The Times назвали терміни

Іран може мати на озброєнні готовий ядерний арсенал до кінця квітня 2025 року. Офіційний Тегеран стверджує, що його ядерна програма має виключно цивільне призначення, але Ізраїль і багато західних держав розглядають її як прикриття для розробки зброї.

Як повідомляє видання The Times, посилаючись на слова екс-заступника директора Міжнародного агентства з атомної енергії, який у минулому керував зусиллями агентства з моніторингу та стримування ядерної програми Ірану Оллі Хейнонена, Тегеран буде використовувати свою ядерну зброю як погрозу.

"Ви не можете знищити країну за допомогою цих ракет, але ви можете погрожувати їй і бути в набагато сильнішій позиції на переговорах", — зазначив Хейнонен.

Так, за даними МАГАТЕ, у серпні Іран збільшив свої запаси урану, збагаченого до 60%, майже до 165 кілограмів, що на 20 кілограмів більше, ніж було у травні.

Видання зауважує, що для створення бомби необхідне збагачення до 90%, і прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу вже давно попереджав, що Іран може досягти цього рівня за кілька місяців, якщо захоче.

Водночас Хейнонен заявив, що ракети, які Іран запустив по Ізраїлю 1 жовтня, можуть бути використані для перенесення ядерної зброї.

Нагадаємо, раніше радник з національної безпеки Сполучених Штатів Америки Джейк Салліван повідомляв, що Іран натрапить на серйозні наслідки за масштабну ракетну атаку на Ізраїль 1 жовтня. Запуск майже 200 балістичних ракет, випущених по ізраїльській території пізно ввечері, став "значною ескалацією".

Відомо, що у вівторок, 1 жовтня, Іран розпочав ракетну атаку зі своєї території в бік Ізраїлю: у Тель-Авіві фіксували влучання ракет у житлові будинки. Спочатку повідомлялось, що Іран випустив по Ізраїлю близько 400 ракет, але згодом це число скоригували до 180. В Ізраїлі заявили, що це оголошення війни та попередили, що вони дадуть безпрецедентну відповідь.

Зокрема, презедент Сполучених Штатів Джо Байден доручив американським військовим допомогти Ізраїлю захиститися від іранських атак та збивати ракети, націлені на Ізраїль.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 03.10.2024 12:59