МЗС України. Фото: "Вікіпедія"

МЗС України зробило заяву щодо ракетної атаки Ірану на Ізраїль

Міністерство закордонних справ України засудило масовану іранську ракетну атаку проти Ізраїлю, яка відбулася увечері 1 жовтня.

Про це повідомила прес-служба МЗС.

У відомстві наголосили, що мирні люди ніколи не повинні бути цілями для смертоносних атак. До того українське МЗС закликало усі сторони близькосхідного протистояння не допустити переростання конфлікту у широкомасштабну війну, адже її наслідки "матимуть катастрофічний характер не лише для людей у регіоні, але й для всього світу".

"Україна, яка вже понад два з половиною роки чинить опір неспровокованій збройній агресії, протистоїть не лише державі-агресору Росії, але й її поплічникам, зокрема Ірану, який постачає російському режиму озброєння для війни проти нашої держави. Засуджуємо дії іранського режиму, які дестабілізують одразу два регіони: Європу та Близький Схід. Підтримуємо оперативні дії союзників та партнерів Ізраїлю, які вжили превентивних заходів для мінімізації негативних наслідків ракетних обстрілів ізраїльської території з боку Ірану", — йдеться у повідомленні.

До того ж у МЗС наголосили на важливості неухильного дотримання усіма державами світу норм і принципів міжнародного права та Статуту ООН, а також додали, що якнайшвидша стабілізація безпекової ситуації на Близькому Сході є важливою умовою для недопущення подальшої регіональної дестабілізації.

Обстріл Ізраїлю 1 жовтня: що відомо

У вівторок, 1 жовтня, Іран розпочав ракетну атаку зі своєї території в бік Ізраїлю: у Тель-Авіві фіксували влучання ракет у житлові будинки. Спочатку повідомлялось, що Іран випустив по Ізраїлю близько 400 ракет, але згодом це число скоригували до 180. В Ізраїлі заявили, що це оголошення війни, та попередили, що вони дадуть безпрецедентну відповідь.

Президент США Джо Байден доручив американським військовим допомогти Ізраїлю захиститися від іранських атак та збивати ракети, націлені на Ізраїль.

Як відомо, Армія оборони Ізраїлю офіційно заявила, що в ніч із 30 вересня на 1 жовтня розпочала наземні рейди на півдні Лівану в межах операції під назвою "Північні стріли", спрямованої проти сил організації "Хезболла".

Нагадаємо, що 30 вересня зранку Ізраїль завдав авіаційного удару по центральному району Бейрута. Внаслідок атаки щонайменше четверо людей загинуло, близько 20 осіб поранено. Після удару там виникла пожежа.

Раніше повідомлялось, що Сполучені Штати Америки підтримують право Ізраїлю на самозахист. Зокрема, американський міністр оборони Ллойд Остін уже розмовляв на цю тему з міністром оборони Ізраїлю Йоавом Галланом, де чітко окреслив позицію США.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 02.10.2024 17:50