Заморожені російські активи. Джерело: УНІАН

США заморозили російські активи на $8 млрд: чи використають ці гроші на відновлення України

Сполучені Штати Америки заморозили російські суверенні активи на суму 8 мільярдів доларів. Більшу частину з них розмістили в країнах в Євросоюзу та Японії.

Про це повідомив Financial Times із посиланням на заяву спеціального представника президента США Джо Байдена з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер.

Він зазначив, що західні країни заморозили російські активи на 300 мільярдів доларів у відповідь на повномасштабне вторгнення РФ в Україну. Зокрема, за словами Пріцкер, США заморозили російські суверенні активи на суму 8 мільярдів доларів, більшу частину яких розмістили в ЄС і Японії.

Зазначається, що деякі країни закликали використати ці гроші для відновлення України, але інші зацікавлені сторони, в тому числі Європейський центральний банк, висловили застереження щодо законності та наслідків такого кроку. Пріцкер розповіла, що юридичні команди проводять "надзвичайну роботу, щоби зрозуміти, що можливо зробити з цими активами".

"За великим рахунком, якщо я скажу не з юридичної точки зору, а з етичної та моральної, враховуючи руйнування, які росіяни завдали Україні, ви знаєте — вони повинні сприяти відновленню України. Юридично, як це зробити, — це те, над чим ми зараз працюємо", — сказала спеціальний представник США.

Нагадаємо, на початку вересня під час візиту до Києва державний секретар США Ентоні Блінкен анонсував, що Україні передадуть конфісковані російські активи. Ця знакова подія відбудеться вперше з початку повномасштабної війни Росії проти України. Раніше Мін'юст США заявляв, що хоче передати Україні мільярд доларів заморожених активів Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.09.2023 10:51