Фото: facebook

Структури РПЦ були залучені до підготовки війни в Україні, — Епіфаній

Митрополит Православної церкви України Епіфаній розповів, що структури Російської православної церкви були включені в підготовку до російської агресії та її здійсненні проти України. Це підтверджують і в міжнародній спільноті.

Про це Епіфаній зазначив в блозі "Української правди". 

Митрополиту прикро бачити, що "русскій мір" одним з інструментів своєї агресії зробив церковні інституції:

"Московський патріархат на чолі з Кирилом Гундяєвим перебуває у рабській покірності Кремлівській тиранії та служить її інструментом. Структури РПЦ, і це бачимо не лише ми, але визнають і незалежні міжнародні експерти, були системно включені в підготовку до агресії проти України та в її здійснення".

На думку Епіфанія, невід'ємною частиною українського спротиву є повний розрив всіх зв'язків підлеглості з Московською патріархією, які дотепер ще залишаються у частини православних в Україні.

"Бо на словах релігійне об'єднання, яке називає себе УПЦ, нібито дистанціюється від свого патріарха і Російської Церкви, а на ділі — залишається в підлеглості їм", — зазначає митрополит.

Він вважає, що виправити цю ситуацію здатна лише законодавча заборона для будь-яких релігійних організацій в Україні мати підлеглість російським релігійним центрам.

"Оскільки Кремль перетворив ці центри на свої центри впливу, з яких православні, мусульманські, протестантські та інші релігійні лідери РФ сприяють агресору і виправдовують його злочини. Україна має право захищати себе від російської гібридної агресії в духовній сфері так само, як захищає себе на полі бою", — сказав Епіфаній.

Нагадаємо, віряни московської церкви осоромилися у Львові. Вони несподівано відзначились антиукраїнськими заявами про війну з Російською Федерацією.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.04.2023 10:16