Фото: Facebook

Створювали "православні ПВК" для війни проти України: СБУ викрила керівництво російської православної церкви

Служба безпеки України викрила керівництво російської православної церкви на створенні приватних військових компаній на території РФ. Вони займаються вербуванням та бойовою підготовкою найманців для війни. 

Про це повідомила прес-служба СБУ.

"Задокументовано, що одна з таких приватних військових компаній під назвою "Андріївський хрест" діє на базі Кронштадтського Морського собору у Санкт-Петербурзі. У стінах релігійної установи її представники вербують парафіянин для подальшого включення до складу окупаційних угруповань РФ, які залучені на передовій", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що при відборі потенційних кандидатів вони надають перевагу чоловікам, які проходили військову службу та мають бойовий досвід. Найманці, після зарахування до лав ПВК, проходять курс військово-тактичної та вогневої підготовки. Це відбувається під керівництвом інструкторів з російських спецслужб. Тренування проходять у стінах собору і на спеціальних полігонах РФ.

"Встановлено, що фінансування таких ПВК здійснюють представники фінансово-промислових груп країни-агресора, наближених до очільника Кремля. Гроші надходять на рахунки РПЦ у вигляді благодійних внесків та пожертв на "будівництво храмів", — додають в СБУ.

Наразі СБУ проводить комплексні заходи  для встановлення всіх обставин викритих злочинів та притягнення винних до відповідальності.

Нагадаємо, з початку повномасштабної війни Служба безпеки України викрила понад 60 кліриків Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП), які працювали на Російську Федерацію. Вони продавали зброю, дитячу порнографію та викрадали людей.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.10.2023 17:55