Фото: patrioty / ілюстративне

Стягнення коштів або втрата нерухомості: чим загрожує українцям несплата штрафу ТЦК

До кінця 2024 року уряд планує надіслати військовозобов’язаним 900 тисяч повісток. Зокрема, після повернення повістки неврученою і проставлення відповідної відмітки поштою територіальний центр комплектування зможе почати процедуру накладення штрафу.

Як повідомляє "Судово-юридична газета", змінами до правил поштового зв’язку уряд визначив, що на те, щоб забрати повістку з пошти військовозобов'язаному буде надано три дні, якщо вона не вручена особисто. Водночас штрафи за ігнорування повістки будуть, по суті, заочними.

"При цьому постанова ТЦК є виконавчим документом. Тобто, у разі, якщо добровільно штраф, який складає від 17 тисяч гривень до 25,5 тисяч гривень, сплачений не буде, на порушників можуть відкрити виконавчі провадження та почати стягнення з рахунків", — зазначає видання.

Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, штраф має бути сплачено не пізніше як через 15 днів з дня вручення постанови про накладення штрафу, а в разі оскарження такої постанови — не пізніше ніж через 15 днів з дня повідомлення про залишення скарги без задоволення.

У Мін’юсті зазначили, що відповідно до статті 308 Кодексу про адміністративні правопорушення у випадку несплати громадянином штрафу у строк, установлений ч. 1 статті 307 цього Кодексу, постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання до органу державної виконавчої служби за місцем проживання порушника, роботи або за місцеперебуванням його майна в порядку, встановленому законом.

"У разі несплати боржником штрафу державним виконавцем вживаються заходи примусового виконання рішень шляхом звернення стягнення на кошти та майно боржника", — зауважує видання.

Відповідно до абзацу 1 ч. 1 статті 48 Закону визначено, що звернення щодо стягнення на майно боржника полягає в його арешті, вилученні (списанні коштів з рахунків) та примусовій реалізації. Йдеться про пред’явлення електронних грошей до погашення в обмін на кошти, що перераховуються на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби.

Статтею 48 Закону передбачено, що стягнення за виконавчими документами звертається в першу чергу на кошти боржника у національній та іноземній валютах, інші цінності, у тому числі на кошти на рахунках боржника у банках та інших фінансових установах.

"У разі відсутності у боржника коштів та інших цінностей, достатніх для задоволення вимог стягувача, стягнення невідкладно звертається також на належне боржнику інше майно, крім майна, на яке згідно із законом не може бути накладено стягнення", — додає видання.

Варто зауважити, що стягнення на майно боржника звертається в розмірі та обсязі, необхідному для виконання за виконавчим документом, з урахуванням стягнення виконавчого збору, витрат виконавчого провадження, штрафів, накладених на боржника під час виконавчого провадження, основної винагороди приватного виконавця. У випадку, якщо боржник володіє майном разом з іншими особами, стягнення звертається на його частку, що визначається судом за поданням виконавця.

У Мін'юсті зауважили, що у разі якщо сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати, звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій розташоване таке житло, не здійснюється. У такому разі виконавець зобов’язаний вжити заходів для виконання рішення коштом іншого майна боржника (частина сьома статті 48 Закону). Тобто, якщо сума становить менше ніж 160 тисяч гривень, то забрати єдине житло в порушника не вийде.

Згідно з пунктом сьомим частини третьої статті 18 Закону виконавець під час здійснення виконавчого провадження може накладати арешт на кошти та інші цінності боржника, зокрема на кошти, які перебувають у касах, на рахунках у банках, інших фінансових установах та органах, що здійснюють скарбничі обслуговування бюджетних коштів. Це стосується всіх коштів, крім тих, які перебувають на єдиному рахунку, відкритому у порядку, визначеному статтею 351 Податкового кодексу України, коштів на рахунках платників податків у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, коштів на електронних рахунках платників акцизного податку, коштів на рахунках зі спеціальним режимом використання, спеціальних та інших рахунках, звернення стягнення на які заборонено законом, на рахунки в цінних паперах, а також опечатувати каси, приміщення і місця зберігання грошей.

У Мін’юсті також додали, що процедура автоматизованого арешту коштів та електронних грошей боржників на рахунках, відкритих надавачами платіжних послуг з обслуговування рахунків, за виконавчими провадженнями, у тому числі про стягнення аліментів, за допомогою автоматизованої системи виконавчого провадження шляхом інформаційної взаємодії державних або приватних виконавців та надавачів платіжних послуг, визначена Порядком автоматизованого арешту коштів та електронних грошей боржників на рахунках й електронних гаманцях, відкритих надавачами платіжних послуг з обслуговування рахунків, емітентами електронних грошей, затвердженим наказом Міністерством юстиції від 16.04.2019 №1203/5.

"Вказані форми звітності передбачають загальний облік виконавчих документів, які підлягали виконанню протягом визначеного звітного періоду, та не дають можливості виділити окремо виконавчі провадження за постановами про накладення адміністративного стягнення, винесених уповноваженими посадовими особами ТЦК щодо осіб, які вчинили адміністративне правопорушення за статтями 210 та 210-1 КУпАП", — зазначили у Мін'юсті.

Так, надати запитувану інформацію щодо стану виконання виконавчих проваджень, відкритих на підставі постанов про накладення адміністративного стягнення, винесених уповноваженими посадовими особами ТЦК щодо осіб, які вчинили адміністративне правопорушення за статтями 210 та 210-1 КУпАП, починаючи з 19.05.2024 по 19.09.2024, не вбачається за можливе, оскільки така інформація органами ДВС не узагальнюється.

Нагадаємо, раніше на Одещині у чоловіка стався напад епілепсії під час перевірки документів представниками територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Проти нього не застосовувалась фізична сила.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 15.10.2024 11:17