Фото: Ігор Коломойський / соцмережі

Суд переніс засідання щодо зміни запобіжного заходу Коломойському: названо дату

Шевченківський районний суд міста Києва переніс на 10 листопада засідання з розгляду клопотання сторони захисту про зміну запобіжного заходу бізнесмену Ігорю Коломойському. Це сталось у звʼязку з погіршенням стану здоровʼя олігарха.

Про це повідомляє "Суспільне".

Зазначається, що адвокати подали клопотання про зміну запобіжного заходу, вони просили домашній арешт — через погіршення стану здоров‘я підзахисного. Також захист подавав клопотання, щоб був доступ до лікарів, але лікарів не допустили, заявив адвокат Лисак.

Варто відзначити, що адвокат не сказав, які саме проблеми зі здоров’ям у Коломойського. За його словами, підзахисний сам розповість про це на наступному засіданні.

Що відомо про справи Коломойського

Служба безпеки України та Бюро економічної безпеки 2 вересня повідомили про підозру у вчиненні злочинів фактичному власнику великої фінансово-промислової групи, олігархові Ігореві Коломойському. Його підозрюють у шахрайстві та легалізації незаконного майна.

Підозра оголошена за двома статтями Кримінального кодексу України: 

  • ст. 190 — шахрайство;
  • ст. 209 — легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом. 

Встановлено, що протягом 2013-2020 років Ігор Коломойський легалізував понад півмільярда гривень шляхом їх виводу за кордон, використовуючи при цьому інфраструктуру підконтрольних банківських установ. В Офісі генпрокурора уточнили, що "підозрюваний шахрайським шляхом заволодів грошовими коштами на суму понад 570 млн гривень, а надалі незаконні грошові кошти легалізував".

В Офісі президента запевнили, що Коломойський у матеріалах слідства фігурує як громадянин Ізраїлю та Кіпру. Українського громадянства бізнесмен позбавлений. Водночас Ігор Коломойський надав український паспорт у Шевченківському районному суді Києва для посвідчення особи. Зазначається, що бізнесмен є громадянином України, який підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень.

Служба безпеки України та Бюро економічної безпеки 2 вересня повідомили про підозру у вчиненні злочинів фактичному власнику великої фінансово-промислової групи, олігархові Ігореві Коломойському. Його підозрюють у шахрайстві та легалізації незаконного майна. Ввечері того ж дня Шевченківський суд Києва обрав запобіжний захід Коломойському — два місяці в'язниці із правом внесення застави понад 500 мільйонів гривень. Згодом Печерський районний суд Києва збільшив її до трьох мільярдів 891 мільйона гривень.

У четвер, 7 вересня, детективи Національного бюро розслідувань за погодження керівника Спеціальної антикорупційної прокуратури повідомили Коломойському та п’ятьом членам організованої ним групи про підозру у заволодінні коштами "ПриватБанку" на суму понад 9,2 мільярда гривень.

Київський апеляційний суд 6 жовтня залишив без змін запобіжний захід для олігарха. Прохання адвокатів бізнесмена зменшити заставу залишили без задоволення. Сума застави — три мільярди 891 мільйон гривень.

Нагадаємо, 8 вересня НАБУ та САП арештували активи Коломойського. Обмеження наклали строком на 48 годин. Також до Вищого антикорупційного суду спрямували клопотання про накладення арешту на майно олігарха. Згодом стало відомо, що суддя Вищого антикорупційного суду Олег Ткаченко відмовив прокурорам Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в арешті активів олігарха Ігоря Коломойського.

Водночас Служба безпеки України, Бюро економічної безпеки та Офіс генерального прокурора викрили нові факти злочинної діяльності власника великої фінансово-промислової групи Ігоря Коломойського. За даними слідства, у період з 2013 по 2014 роки Коломойський незаконно заволодів 5,8 мільярда гривень.

24 жовтня Шевченківський районний суд Києва розглянув питання про зміну запобіжного заходу Ігорю Коломойському. Його залишили під вартою. На поруки олігарха намагалися взяти телеведуча Алла Мазур, депутат від "Слуги Народу" Сергій Демченко та головний рабин Дніпра Шмуель Камінецький.

Додамо, 25 жовтня стало відомо, що Ігор Коломойський вирішив передати свої корпоративні права у медіахолдингу "1+1 media" в управління трудовому колективу в особі чинного гендиректора — Ярослава Пахольчука.

Вже 27 жовтня Шевченківський районний суд продовжив запобіжний захід для олігарха Ігоря Коломойського. Його залишили під арештом ще на два місяці.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 06.11.2023 14:08