Суд відмовився поновити Фаріон на посаду професорки у Львівській політехніці

У понеділок, 12 лютого, Галицький районний суд Львова відмовив мовознавиці Ірині Фаріон у задоволенні позову до Львівської політехніки щодо її поновлення на посаді професорки кафедри української мови. Проте на це рішення може бути подано апеляцію.

Про це йдеться у рішенні суду.

Відомо, що 12 грудня суд відкрив провадження у даній справі та вирішив розглядати її за правилами спрощеного провадження без виклику сторін. Так, суддя встановив, що накази ректора Львівської політехніки про звільнення Ірини Фаріон відповідають чинному законодавству.

"Зокрема, такі накази видано уповноваженою особою, вони прийняті на підставі чинних положень законодавства за встановленою процедурою. Підстава звільнення позивача наведена у відповідних наказах, передбачена нормами чинного законодавства", — йдеться в рішенні суду.

Зокрема, суд вважає категорично неприйнятними у демократичній країні прояви нетерпимості до певної категорії населення за будь-якою ознакою, зокрема через вік, стать, національність чи мову спілкування. 

"За переконанням суду, рішення про відмову у задоволенні заявлених позовних вимог у даній справі повною мірою відповідає засадам справедливості", — йдеться у заяві.

При цьому суд цілком і повністю погоджується з тим, що питання мови для існування держави є надзвичайно важливим, адже мова є одним з найфундаментальніших аспектів життя. Так, Ірина Фаріон мала б усвідомити, що її негативні твердження стосовно військовослужбовців, можуть бути оцінені як аморальні.

"За результатами розгляду цієї справи у суду не залишилось сумнівів у тому, що поведінку позивача, а саме її висловлювання, можна схарактеризувати, як аморальний проступок. Зокрема, суд вважає, що відповідач вірно визначив, що висловлювання позивача щодо російськомовних військовослужбовців значною частиною суспільства цілком обґрунтовано сприймаються як аморальні", — йдеться у повідомленні.

У підсумку суд відмовив задовольнити позовні вимоги Ірини Фаріон. Протягом місяця після проголошення рішення жінка ще може подати апеляційну скаргу.

Варто зазначити, що 7 грудня 2023 року Ірина Фаріон подала позов до суду, щоби оскаржити рішення про її звільнення з Львівської політехніки. У ньому вона зазначала, що її звільнення є незаконним. Фаріон також вважає, що рівень її компетенції та професійних навичок свідчать про те, що вона послідовно дотримується принципів запровадження державної мови у всіх сферах життєдіяльності країни.

До того ж екс-нардепка просила стягнути середній заробіток за весь період вимушеного прогулу, а також компенсувати їй всі понесені нею під час розгляду справи судові витрати. 

Реакція Ірини Фаріон на рішення суду

Мовознавиця написала у соцмережах, що "це замовна політична публіцистика, що є повною дискваліфікацією львівського судді". Також вона додала, що буде подавати апеляцію.

"Те, що написав цей суддя, не має нічого спільного з правовим обґрунтуванням. Це замовна політична публіцистика, що є повною дискваліфікацією львівського судді. Цього слід було очікувати. Апеляція буде. Я не борюся за поновлення на посаді, бо моя посада вже давно просто Ірина Фаріон. Я борюся за справедливість", — заявила Фаріон.

Що відомо про мовний скандал з Іриною Фаріон

Фаріон під час інтерв'ю з журналісткою Яніною Соколовою звинуватила військових, зокрема, бійців "Азова", через те, що вони спілкуються російською мовою. Вона заявила, що "не може назвати їх українцями. Її висловлювання традиційно викликали немалий резонанс у суспільстві.

На це їй жорстко та в нецензурній формі відповів колишній командир "Азова" Максим Жорін, заявивши, що її діяльність є далеко не бездоганною. А заступник голови парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, народний депутат від "Слуги народу" Єгор Чернєв закликав Службу безпеки України перевірити висловлювання.

Водночас уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець також не залишився осторонь конфлікту і наголосив, що поведінка, метою або наслідком якої є приниження їх людської гідності за певними ознаками або створення стосовно такої особи чи групи осіб напруженої, ворожої, образливої або зневажливої атмосфери, — це утиск, форма дискримінації, що заборонена чинним законодавством України.

Нагадаємо, 14 листопада у Львові студенти влаштували мітинг біля головного корпусу Львівської політехніки з вимогами звільнити викладачку Ірину Фаріон. Згодом з нею таки розірвали трудовий договір.

Додамо, 15 листопада Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження через висловлювання і публікації колишньої народної депутатки Ірини Фаріон. Після цього міністр освіти та науки Оксен Лісовий заявив про звільнення викладачки Ірини Фаріон з Львівського політехнічного університету.

Нагадаємо, 20 листопада, народна депутатка від "Слуги народу" Юлія Гришина повідомила, що Ірину Фаріон остаточно звільнили з університету Львівська політехніка. Своєю чергою колишня нардепка та мовознавиця відреагувала на своє звільнення та заявила що готує позов до суду.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 12.02.2024 19:10