Ігор Коломойський під час засідання суду. Джерело: hromadske

Суд залишив Коломойського під вартою: хто намагався взяти на поруки олігарха

Шевченківський районний суд Києва розглянув питання про зміну запобіжного заходу Ігорю Коломойському. Його залишили під вартою. На поруки олігарха намагалися взяти телеведуча Алла Мазур, депутат від "Слуги Народу" Сергій Демченко та головний рабин Дніпра Шмуель Камінецький.

Рішення про те, щоби залишити Коломойського під вартою, оголосив очільник колегії суддів Віктор Глиняний

Перед засіданням адвокати олігарха розповіли, що в їхнього підзахисного з'явилися камені в нирках і погіршився стан через панкреатит і цукровий діабет. Шевченківський суд відмовив у переведенні під домашній арешт, але зобов'язав надати підсудному медичну допомогу. Також суд зобов'язав забезпечити йому необхідне лікування.

Адвокати клопотали про зміну запобіжного заходу з перебування під вартою (з альтернативою застави у 3,8 мільярда гривень) на цілодобовий домашній арешт у будинку Коломойського у селі Микільське-на-Дніпрі Дніпропетровської області.

Сам бізнесмен розповів суду, що вже вісім років страждає на панкреатит і діабет, а у СІЗО упродовж місяця не приймав необхідний препарат, який має вживати щотижня. Через це, мовляв, загострилися хронічні захворювання. Адвокат Олег Пушкар, заявив, що таке загострення може призвести до "незворотних процесів".

Прокурор Сергій Демʼянчук наголошував, що 25 жовтня працівники приватної медичної установи проведуть збір аналізів для обстеження Коломойського, про що він сам просив. Бізнесмен також просив про обстеження у Дніпрі, але слідчі відмовилися його перевозити.

"Жодного обстеження не буде, приїде лікар, забере кров і все", — заперечив адвокат Лисак.

Прокурор заявив, що ризики зміни запобіжного заходу "тільки збільшилися". Запевнив, що слідство "не статичне", за цей час проводили велику кількість слідчих дій. Він додав, що вручено клопотання про продовження терміну тримання під вартою, де долучили заяву, що не встигли завершити певні слідчі дії, зокрема, допитати свідків.

Нагадаємо, що у вівторок, 24 жовтня, під час засідання Шевченківського районного суду Києва Ігор Коломойський заявив, що він є першочергово громадянином України, а вже потім Ізраїлю та Кіпру. Варто відзначити, що він вже два місяці перебуває у слідчому ізоляторі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 24.10.2023 15:32