Фото: Pixabay

Як позначиться війна на українській економіці: прогноз Світового банку

Перспективи української економіки залежать від своєчасності та кількості фінансових надходжень зовнішньої допомоги, а також від тривалості бойових дій на території України.

Про це йдеться у прогнозі  Світового банку для країн Європи та Центральної Азії.

За прогнозами Світового банку, очікується, що інфляція підвищиться у 2024 році зі зниженням разових факторів, але з 2025 року піде на спад. 

"Цей сценарій схильний до значних ризиків погіршення ситуації через вразливість економічної траєкторії України до дефіциту зовнішнього фінансування і можливого продовження активних бойових дій після 2024 року. Якщо ризики погіршення ситуації матеріалізуються, може виникнути необхідність у більш жорсткому макроекономічному коригуванні. Витрати та трансферти домогосподарствам, від яких залежить більшість бідних, що може ще більше підштовхнути багатьох із них до бідності", — йдеться в прогнозі Світового банку.

Інфорграфіка Світового банку

Інфографіка від Світового банку. Джерело World Bank

Відповідно до індикативного сценарію, якщо війна не завершиться протягом 2024-го, то ВВП цього року зросте на 3,2%. Починаючи з 2025 року, економічне зростання України може прискоритися до 6,5%, що відповідає базовому припущенню в міру відновлення та зростання експорту й інвестицій у відновлення країни. 

Також Світовий банк додає, що зростання приватного споживання залишиться низьким через грошово-кредитну політику стримування, яка необхідна для регулювання повоєнної інфляції.

Нагадаємо, згідно з макропрогнозом на 2024–2026 роки, оприлюдненого Національним банком України, у 2024 році валовий внутрішній продукт в Україні зросте на 3,6% передусім завдяки збереженню високих бюджетних витрат на тлі очікуваних обсягів міжнародної допомоги на достатньому рівні. Надалі, у 2025-2026 роках, зростання економіки пришвидшиться до 4–6% на рік.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 12.04.2024 11:52