Фото: Офіс президента

"Свобода мореплавства є й буде непорушною": Зеленський звернувся до Міжнародної морської організації

У понеділок, 27 листопада, президент Володимир Зеленський звернувся до учасників 33-ї асамблеї Міжнародної морської організації. Він заявив, що свобода мореплавства у світі є й буде непорушною.

Про це повідомив Офіс президента.

Гарант розповів учасникам організації про те, що Україні вдалося зробити для забезпечення свободи судноплавства. Зокрема, Зеленський відзначив одним із найбільших успіхів України — вигнання російського військового флоту з Чорного моря.

"У перший же день повномасштабної війни Росія заблокувала наші порти в Чорному морі, зламавши наші маршрути морської торгівлі. Це призвело до колосальних негативних наслідків, передусім із погляду продовольчої безпеки світу. Експорт продовольства з України  це те, від чого залежить життя близько 400 мільйонів людей у різних частинах світу  у Африці та Азії. І найбідніших народів, і тих, чиє соціальне життя міцне, але, на жаль, може зазнати удару хаосу через дефіцит їжі на столах у людей. Ми подолали цю загрозу", — наголосив Зеленський.

Очільник держави зауважив, що, попри російську агресію, Україна все ж відновила роботу частини морських портів і вже випустила сотні суден із вантажами для таких країн, як Нігерія та Лівія, Марокко та Ємен, Бангладеш і Китай, та десятків інших. Водночас Зеленський наголосив, що Міжнародна морська організація як установа, що створювалася для глобальної безпеки на морі, мала б приділяти суттєво більше реальної уваги безпечному функціонуванню морських портів нашої країни та всіх тих регіонів, де є або може бути агресія.

"Я запрошую представників усіх поважних членів Міжнародної морської організації до нашого міста Одеси та інших портових міст Одеського регіону, щоб ви могли на власні очі побачити, які складнощі подолали наші люди. Через скільки ракетних і дронових атак Росії пройшла наша інфраструктура", — зазначив президент.

Також одним із перших успіхів України та всієї міжнародної спільноти в захисті на морі стала Чорноморська зернова ініціатива, яку наша держава запустила разом з Організацією Об’єднаних Націй і Туреччиною. 

"Втім, і цю виключно мирну, позитивну для світового ринку ініціативу, посередником у якій була ООН, Росія зруйнувала. Ця держава-терорист зацікавлена лише в одному — щоб усе могло бути зброєю для неї: і дефіцит продовольства, і будь-що інше. Якби не сміливість і майстерність наших воїнів, то й зараз би Чорне море було буквально мертвим морем — із погляду загрози вільному мореплавству", — розповів гарант.

Крім того, Зеленський акцентував, що, зважаючи на постійні акти тероризму, Росії не місце в Міжнародній морській організації та в її керівних органах.

"І тому зараз я хочу ще раз засвідчити вдячність України усім тим державам — членам Міжнародної морської організації, які вже приєдналися до нашої глобальної роботи заради реалізації Формули миру та брали участь у відповідних зустрічах у Данії, Саудівській Аравії та на Мальті. Запрошую й усі інші держави світу, які поважають міжнародне право, приєднуватися до спільної роботи. А також закликаю вас на рівні цієї організації довести, що жоден руйнівник свободи мореплавства не залишиться безкарним", — резюмував президент.

Нагадаємо, 27 листопада президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі Спадкоємним принцом, прем'єр-міністром Королівства Саудівська Аравія Мухаммадом бін Салманом аль Саудом. Головною темою бесіди була Формула миру.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 27.11.2023 18:47