Фото: report.az

Своєю агресивною війною проти України Росія топче статут ООН, — Боррель

Високий представник Європейського Союзу Жозеп Боррель заявив, що Росія війною проти України топче статут ООН. Цього тижня ЄС на Генасамблеї (19-25 вересня у Нью-Йорку) закличе до реформи та вкотре наголосить на підтримці України.

Про це йдеться у блозі Борреля на сайті Європейської служби зовнішніх дій, передає "Укрінформ".

"Цей тиждень припадає на критичний момент для світової та багатосторонньої системи. Своєю агресивною війною проти України Росія, яка є ядерною державою та постійним членом Ради безпеки ООН, топче статут ООН. Попри неодноразові заклики Генеральної асамблеї до відповідальності, Росія не дозволяє Раді безпеки виконувати свою роль, не лише в Україні, але також будь-де, що є загрозою для надійності всієї системи Об’єднаних націй", — зазначив він.

За словами Борреля для відновлення унікальної легітимності ООН необхідно терміново "зробити Раду безпеки більш представницькою, для відображення змін, що відбулися у світі, зокрема, надати голос Африці".

Боррель зауважив, що війна Росії проти України спрямована проти головної світової житниці. Агресія Кремля є найбільшою загрозою для глобальної продовольчої безпеки, адже вона вражає всі країни світу, особливо — найслабкіші та найбідніші з них. У серпні 2022 року ООН відіграла вирішальну роль у зменшенні гостроти проблеми, започаткувавши Чорноморську зернову ініціативу, але у липні Росія зірвала домовленості. Водночас ЄС має намір обговорити з генеральним секретарем ООН Гутеррешем шляхи та засоби, як оживити цю угоду.

"Ми скористаємося цьогорічним тижнем високого рівня ООН, щоб роз’яснити нашу непохитну підтримку для України, залучити країни з усіх куточків світу, щоб вони приєдналися до нас у захисті статуту ООН та у заперечення російського неоімперіалізму. Ми не можемо повертатися до світу, де "сила визначає право". Імперативом має бути безпека для всіх держав, великих та малих, особливо для тих, що розвиваються", — наголосив Боррель.

Він також додав, що ЄС надає особливу вагу діяльності ООН у тяжкі часи, які переживає багатостороння світова система, коли по усьому світу поглиблюються розколи й конфронтація, і водночас глобальне лідерство або відсутнє, або є неефективним та фрагментарним. За словами Борреля, саме зараз треба зупинити таку тенденцію.

Нагадаємо, раніше Боррель заявив, що Європейський Союз планує заснувати спеціальний фонд для України у п'ять мільярдів євро на рік. За його словами, Україна потребує прогнозованої військової допомоги на найближчі роки. Боррель також додав, що "це стеля, а не ціль витрат" у середньостроковій перспективі. Міністри оборони країн ЄС, повідомив він, вже зайнялися цим питанням, а згодом його обговорюватимуть міністри закордонних справ.

Водночас міністр оборони Естонії Ханно Певкур вважає, що Європейський Союз дещо сповільнив постачання боєприпасів для України. З обіцяного мільйона Сили оборони отримали менш як 250 тисяч снарядів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.09.2023 02:32