Фото: Міноборони США

Євросоюз затримує постачання боєприпасів для України: скільки отримала снарядів наша держава

Європейський Союз дещо сповільнив постачання боєприпасів для України. З обіцяного мільйона Сили оборони отримали менш як 250 тисяч снарядів.

Таку заяву зробив міністр оборони Естонії Ханно Певкур на полях зустрічі міністрів оборони ЄС у Толедо (Іспанія), пише Tagesschau.

За його словами, європейські союзники передали Україні лише 226 тисяч артилерійських снарядів у межах проекту на постачання мільйона боєприпасів.

Водночас у межах програми Євросоюз збільшує виробничі потужності, а також переробляє старі снаряди та купує боєприпаси у третіх країн. За словами Певкура, зараз Україна випускає близько шести тисяч снарядів на день, тоді як Росія — від 60 до 70 тисяч у пікові дні. Міністр додав, що однією з переваг західних боєприпасів залишається точність.

Певкур — про контрнаступ ЗСУ

Глава Міноборони Естонії також прокоментував контрнаступ української армії. Він заявив, що бачить просування ЗСУ до Токмака у Запорізькій області, який є "гарячою точкою".

"Якщо Токмак буде відвойовано, лінії постачання російських військ можуть бути перерізані, що було б дуже важливо", — додав він.

Виробництво боєприпасів для БпЛА в Україні: що відомо

Кабінет міністрів 21 липня ухвалив постанову про виробництво, закупівлі та постачання боєприпасів і бойових частин для безпілотників. Документ юридично спрощує виготовлення дронів в Україні, щоб швидко й ефективно забезпечувати потреби ЗСУ.

Завдяки рішенню уряду виробники:

  • отримують законодавчу базу для масового виробництва в Україні;
  • мають вимоги до боєприпасів, де і хто їх може виробляти;
  • можуть набагато швидше випробовувати та допускати до експлуатації боєприпаси.

У Кабміні наголошували, що раніше виробництво боєприпасів було складним і малодоступним в Україні, тому нові виробники майже не з’являлися на ринку. Ухвалена постанова скасовує бюрократичні процедури й спрощує виробництво в Україні. В уряді очікують, що кількість виробників зросте в рази.

Відомо, що українські виробники безпілотників отримають інвестиції від держави. Уряд виділив на ці потреби 40 мільярдів гривень.

Нагадаємо, раніше очільник міністерства Олександр Камишін заявив, що за шість місяців 2023 року в Україні значно зросло виробництво боєприпасів та озброєння. У Міністерстві з питань стратегічних галузей промисловості кажуть, що порівняно із минулим роком, цифра зросла у десять разів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.08.2023 16:52