Колаж TrueUA

Тарифи на газ, воду і світло: чи зростуть ціни на комуналку у вересні

В Україні підвищення вартості комунальних послуг у вересні не очікується. Зокрема, ціни на газ залишаться незмінними до кінця квітня 2025 року.

Скільки доведеться платити за світло, газ та водопостачання в перший місяць осені — у матеріалі TrueUA.

Ціни на електроенергію

За словами міністра енергетики Германа Галущенка, підвищення цін на світло найближчим часом не очікується. До закінчення осінньо-зимового періоду 2024-2025 років тариф на електроенергію для побутових споживачів переглядатись не буде.

З 1 червня зросли тарифи на електроенергію — від 2,64 до 4,32 гривні за 1 кіловат-годину. Цей тариф зафіксований до 30 квітня 2025 року і його переглядати не планують. Так, у вересні за кіловат-годину українцям доведеться заплатити 4,32 гривні. Щодо нічного тарифу на електроенергію, то тепер він становить — 2,16 гривні.

Ціна на газ 

В Україні не планують підвищувати тарифи на газ. За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, до кінця квітня 2025 року тарифи на газ в Україні не підвищуватимуть. Пільгова ціна збережеться для населення та виробників тепла. Відповідно ціна на газ у вересні складатиме сім гривень 96 копійок за куб.

Ціни на воду

У вересні в деяких невеликих населених пунктах України послуги водопостачання можуть подорожчати, оскільки місцева влада має право самостійно встановлювати тарифи на ці послуги. Проте у великих містах тариф на воду для побутових споживачів залишиться без змін.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський підписав меморандум з МВФ, який передбачає підвищення тарифів на комуналку. Як тільки війна закінчиться, буде потрібно поступове підвищення цін на газ та електроенергію з метою відшкодування витрат, з одночасним виділенням адекватних цільових ресурсів для захисту вразливих домогосподарств.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 01.09.2024 06:30