Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента України

Зеленський підписав Меморандум з МВФ, який передбачає підвищення тарифів на комуналку

Українська влада допускає поступове підвищення тарифів на комунальні послуги для населення. Це станеться одразу після закінчення війни.

Про це йдеться у тексті Меморандуму з Міжнародним валютним фондом.

"Потенційні реформи, як тільки дозволять умови, включають додаткове поступове підвищення тарифів (з урахуванням нової методології тарифів та соціальних міркувань під час війни), забезпечення зовнішнього фінансування та надання прозорої та винятково прямої бюджетної підтримки енергетичним держпідприємствам", — прописано у листі.

У Меморандумі також наголошується, що як тільки війна закінчиться, буде потрібно поступове підвищення тарифів на газ та електроенергію з метою відшкодування витрат, з одночасним виділенням адекватних цільових ресурсів для захисту вразливих домогосподарств.

"З 1 червня 2024 року ми збільшили тарифи на електроенергію для населення 64%, наблизивши тарифи до рівнів окупності та скоригувавши стимули до використання електроенергії в опалювальний сезон", — йдеться у Меморандумі З МВФ.

Варто зазначити, що оновлений Меморандум із МВФ був підписаний президентом України Володимиром Зеленським, прем'єр-міністром Денисом Шмигалем, міністром фінансів Сергієм Марченком та головою НБУ Андрієм Пишним. Меморандум містить добровільні зобов'язання української влади здійснити конкретні кроки.

Нагадаємо, голова Державної інспекції енергетичного нагляду України Руслана Слободяна заявив, що найближчим часом нового підвищення тарифів на електроенергію не буде. Якщо будуть нові руйнування енергетичної інфраструктури, то доведеться використовувати інші джерела фінансування.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 30.06.2024 08:25