Фото: TrueUA

Тарифи на світло, газ і воду: чи буде підвищення цін на комунальні послуги у листопаді

В Україні підвищення вартості комунальних послуг у листопаді не очікується. Зокрема, ціни на газ, опалення та гарячу воду в осінньо-зимовий період залишаться без змін. Проте у 2024 році тарифи зростуть.

Тарифи на електроенергію

З 1 листопада ціни на електроенергію не зміняться. Востаннє тарифи на світло підвищували 1 червня 2023 року. Сьогодні усі українці платять за єдиним тарифом — 2,64 гривні за кіловат-годину. Така ціна буде до закінчення поточного року.

Зокрема, у Міненергетики обіцяють, що дія тарифу буде продовжена до кінця опалювального сезону. До кінця грудня 2023 року в Україні діє положення про покладання спецобов'язків на ринку електроенергії щодо забезпечення доступною електроенергією населення.

"Ми продовжуватимемо дію положення про спецобов'язки до кінця опалювального сезону. Тому питання підвищення тарифів навіть не обговорюється", — заявляв міністр енергетики Герман Галущенко.

Варто додати, що у споживачів є можливість зменшити суми у платіжках за допомогою двозонних чи тризонних лічильників. Так, в нічний час кіловат електроенергії коштуватиме 1,32 гривні замість 2,64 гривні. Тобто основне навантаження на мережу потрібно робити вночі, а вдень — економити.

Тарифи на воду

Відомо, що питання про підвищення тарифів на водопостачання та водовідведення не порушувалося. Тобто з 1 листопада українці платитимуть, як і раніше. 

У липні тарифи на послуги 34 водоканалів мали зрости в середньому на 32%. В НКРЕКП підрахували, що у середньому сума в платіжках за водоспоживання домогосподарством могла зрости на 62 гривні за місяць (з ПДВ). Проте підвищення тарифів скасували після критики влади.

Тариф на газ

Ціни на газ не змінюватимуться до кінця опалювального сезону. З 1 листопада мешканці України й надалі користуватимуться природним газом за ціною 7,96 гривень за кубометр. До того ж деякі українці з 1 листопада платитимуть менше за доставку газу. 

Підвищення тарифів у 2024 році

Наступного року уряд може встановити такі тарифи:

  • Електроенергія —  5-6 гривень за кіловат-годину.
  • Газ подорожчає у два етапи: спершу до 11-13 гривень за м³, потім — до 15 гривень.
  • Тепло і гаряча вода можуть подорожчати на 30-50% залежно від регіону.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що вперше в історії наша держава пройде майбутній опалювальний сезон користуючись газом лише власного видобутку. Україна активно збільшує обсяги накопичення блакитного палива.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 28.10.2023 13:26