Фото: NASA

Таємниці Сонячної системи: апарат NASA полетів досліджувати залізний астероїд

Аерокосмічне агентство NASA 13 жовтня запустило місію до далекого, ніколи не досліджуваного металевого астероїда Психея. Він може бути частиною ядра давнього небесного тіла.

Про це повідомили на сайті NASA.

Зазначається, що запуск потужної важкої ракети Falcon Heavy компанії SpaceX, яка несе зонд NASA, відбувся заплановано о 10:19 за місцевим часом (14:19 GMT) з Космічного центру Кеннеді у Флориді.

"Люди вже "побували" на небесних тілах, складених зі скель, льоду чи газів. Але тепер ми вперше відвідаємо світ, який має металеву поверхню", — зазначила науковий координатор місії Лінді Елкінс-Тантон.

Так, подорож буде довгою, оскільки Психея розташована у зовнішній частині Поясу астероїдів, між орбітами планет Марс і Юпітер. Таким чином, зонд NASA пройде відстань приблизно в 3,5 мільярда кілометрів, щоб дістатися туди, з очікуваною датою прибуття влітку 2029 року.

Основне завдання місії полягає в тому, щоб дізнатися більше про нашу планету і наш Всесвіт. Також вчені NASA цікавляться самим астероїдом. Він один з найбільших у нашій Сонячній системі: його ширина в найширшій точці становить близько 280 кілометрів.

Що відомо про астероїд

Психея — унікальний багатий металами астероїд, що обертається навколо Сонця між Марсом і Юпітером. Це втричі далі від Сонця, ніж Земля, а відстань від Землі до Психеї коливається від приблизно 300 мільйонів кілометрів до понад 600 мільйонів кілометрів.

Фото: NASA

Завдяки світлу, відбитому від його поверхні, вчені вже знають, що астероїд Психея дуже щільний і що він складається з металу, а також іншої матерії — ймовірно, каменів.

Варто додати, що вчені вважають, що Психея, довжина якої перевищує 200 кілометрів, могла бути частиною ядра стародавнього небесного тіла, поверхня якого була розтерта в порошок від ударів астероїдів.

Астероїд був відкритий в 1852 році італійським астрономом Аннібале де Гаспарісом. Вчені спостерігали за астероїдом вже майже два століття, але досі не знають точно, як він виглядає. NASA попередньо охарактеризувало його форму як "неправильну і схожу на картоплину". Вони також хочуть знати вік поверхні Психеї і її мінеральний склад і топографію.

Нагадаємо, раніше NASA показало зображення найбільшої відомої галактики у Всесвіті. Її назва NGC 6872. Вона завширшки 522 000 світлових років, що у пʼять разів більше за Чумацький Шлях. Фото показало галактику повністю, поєднуючи видиме світло, дані ультрафіолетового випромінювання та дані інфрачервоного випромінювання з телескопа європейської Південної обсерваторії, телескопів GALEX та "Спітцер".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 17.10.2023 04:18