Тегеран оголосив про зняття «добровільно взятих зобов'язань»

08 ТРАВНЯ 2019 09:05

Тегеран офіційно повідомив п'ять країн – Велику Британію, Німеччину, Росію, Китай і Францію про припинення виконання деяких «добровільно взятих зобов'язань» в рамках «ядерної угоди», повідомляє The Guardian.

Така реакція Ісламської республіки на - цитату – «нездатність інших учасників угоди, зокрема, Євросоюзу, протистояти тиску США».

Угода була підписана чотири роки тому, вона обмежувало ядерні розробки Тегерана в обмін на скасування санкцій Ради Безпеки ООН і односторонніх обмежувальних заходів США і ЄС.

Рік тому президент США Дональд Трамп в односторонньому порядку вийшов з договору про відмову Ірану від ядерної програми, і США розширили свої санкції.

З 1-го травня вже цього року всі держави, які імпортують з Ірану нафту і продукти її переробки, повинні очікувати штрафних заходів в свою адресу з боку Вашингтону.

У ніч на понеділок Білий дім оголосив, що в Ормузьку протоку направляється авіаносець з групою бомбардувальників. Про це повідомив помічник президента з національної безпеки Джон Болтон.

А Тегеран тоді ж пообіцяв мобілізувати всі ресурси, в тому числі використовувати так званий «сірий ринок», для продажу нафти, подолавши таким чином санкції США.

Світ, 08.05.2019 09:05