Фото: "Укрінформ"

Теракт, що забрав понад 2700 життів: у США вшановують жертв атак на вежі-близнюки 11 вересня

У Сполучених Штатах Америки проходять скорботні заходи з ушанування пам'яті жертв терористичних атак 11 вересня 2001 року.

Про це повідомляє "Укрінформ".

"11 вересня 2001 року терористи вбили майже три тисячі людей і поранили понад шість тисяч під час найлютішої атаки в історії нашої країни. Сьогодні ми вшановуємо їхню пам’ять і стоїмо поруч із сім’ями та друзями тих, хто загинув у Нью-Йорку, Арлінгтоні (Вірджинія) та Шенксвіллі (Пенсільванія)", — зазначив державний секретар США Ентоні Блінкен. Зокрема, він наголосив на необхідності продовжувати боротьбу з тероризмом.

Своєю чергою, міністр оборони США Ллойд Остін наголосив, що 11 вересня 2001 року Америка стала нацією, яка опинилася у війні, і хоч минуло понад два десятки років, Сполучені Штати продовжують зосереджуватися на протистоянні загрозам тероризму.

Відомо, що президент США Джо Байден планує виступити з промовою цього приводу  промовою в Анкориджі (Аляска), де він зупиниться на шляху до Вашингтона після візитів до Індії та В’єтнаму. Як повідомили в Білому домі, він присвятить свій виступ пам’яті жертвам трагедії 11 вересня, а також пожежникам, рятувальникам і всім службовцям, які відреагували на атаки тероризму проти Сполучених Штатів.

Що відомо про теракт 11 вересня

22 роки тому кадри жахливої катастрофи сколихнули увесь світ. Тоді в США сталася трагедія, яка назавжди змінила життя мільйонів людей. Два літаки "Боїнг-767" з інтервалом у 17 хвилин врізалися у вежі Всесвітнього торгового центру. Від потужного удару та пожежі будівлі завалилися.

Масштабний терористичний акт забрав життя 2733 людей. Та атака не мала кордонів — під завалами загинули представники 115 національностей. Серед жертв теракту були й 12 вихідців з України.

Пожежникам знадобилося 100 днів, щоб загасити всі осередки пожеж. Усього рятувальникам довелося просіяти один мільйон тонн уламків та сміття у пошуках речей, що належали жертвам теракту. Вони знайшли 144 обручки. Понад три тисячі дітей втратили когось із батьків.

Нагадаємо, на Житомирщині 25 серпня під час виконання бойового завдання у небі зіткнулись екіпажі двох навчально-бойових літаків L-39. Уламки впали поруч з людськими будівлями.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 11.09.2023 21:12