Фото: molbuk.ua

Тетянин день: історія, традиції та прикмети свята

У п'ятницю, 12 січня, християни вшановують пам’ять великомучениці Тетяни. Раніше це свято припадало на 25 січня, але у зв’язку із переходом Православної церкви України (ПЦУ) на новоюліанський календар тепер його відзначають раніше.

TrueUA розповідає про це церковне свято та що сьогодні заборонено робити.

Що відомо про святу Тетяну

Великомучениця Тетяна жила у Римі в епоху зародження християнства. У ранньому віці вона слідом за батьком прийняла християнство. Дівчина вирішила не виходити заміж і посвятити своє життя служінню богові та людям, ставши служницею в церкві. Вона допомагала хворим, вагітним та брала участь в обряді хрещення.

В цей час до влади прийшла державна рада, яка примушувала християн відмовитися від віри та поклонятися язичницьким богам. Тетяна не скорилася їх законам, за що язичники піддали її мукам. Дівчина терпіла жахливі тортури.

У перший день тортур великомучениці викололи очі. Тетяна щиро молилася Богові та просила його навернути мучителів на правильний шлях. Раптово всі вісім чоловіків, що катували дівчину, побачили ангелів. Після цього вони знайшли віру і просили святу пробачити їх. За це їх обезголовили.

Фото: Ікона Святої Тетяни. Джерело: commons.wikimedia.org

Фото: Ікона Святої Тетяни. Джерело: commons.wikimedia.org

У другий день тортур Тетяну поранили кинджалами, але замість крові з її тіла текло молоко, а рани пахли. На наступний день слідів тортур зовсім не залишилося. Також святу кидали на поживу леву, але він лизав їй руки та розірвав одного з охоронців. Через це її оголосили відьмою, обстригли волосся і замкнули у церкві. Проте з усіх випробувань Тетяна виходила неушкодженою. Коли влада зрозуміла, що тортури не дають результату — дівчину обезголовили. Її смерть привела до віри тих, хто сумнівався в християнстві, а церква проголосила дівчину святою.

Народні традиції 12 січня 

  • Цього дня можна піти в храм або помолитися вдома. У святої Тетяни насамперед просять допомоги в навчанні та дякують за успіхи.
  • ​Наші предки цього дня йшли до річки та вибивали килимки, які забруднилися за період різдвяно-новорічних свят. 
  • У день святої Тетяни обов'язково потрібно зробити добрий вчинок — подати милостиню, допомогти нужденним, погодувати птахів і безпритульних тварин, узяти участь у благодійності. 
  • За старих часів у цей день було заведено пекти коровай, який символізував сонце.

Що не можна робити 12 січня

  • У Тетянин день не можна лаятися і навіть мирно з'ясовувати стосунки — вважається, що свята не терпить конфліктів у свій день.
  • Не можна відмовляти в допомозі та милостині.
  • Заборонено сварити дітей.
  • Не можна займатись важкою фізичною працею.
  • Не бажано вживати спиртне.
  • Заборонено пересаджувати квіти та вазони.

Чи обов'язково дотримуватися новоюліанського календаря

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше ми писали про особливості високосного 2024 року та чи варто брати шлюб у цей період.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 12.01.2024 06:44