Володимир Путін і Дональд Трамп. Фото з архіву. Джерело: росЗМІ

Трамп і Путін у 2017 році говорили про Україну: у NYT дізнались цікаві деталі

У рамках саміту "Великої двадцятки" у 2017 році у німецькому Гамбурзі пройшла перша особиста зустріч лідерів США і Російської Федерації — Дональда Трампа і Володимира Путіна. Під час зустрічі президенти обговорили ключові питання геополітики, включно з роллю України в міжнародних відносинах.

Про це повідомляє The New York Times.

Як зазначає видання, 7 липня 2017 року, після того, як президент Дональд Трамп та президент Росії Володимир Путін потиснули один одному руки в Гамбурзі, завершивши свою першу особисту зустріч, державний секретар Рекс Тіллерсон вийшов зі стерильного конференц-залу, дістав із кишені записки та передав стривоженим помічникам Білого дому короткий зміст зустрічі.

"Нам доведеться попрацювати над тим, щоб змінити думку президента щодо України", — сказав Тіллерсон.

Держсекретар щойно спостерігав, як пан Путін, колишній голова розвідки КДБ, провів майстер-клас із формування мислення нового американського президента.

Російський лідер зневажливо відгукнувся про Україну, колишню радянську республіку, яка прагне вступити до Європейського союзу та НАТО. Україна, сказав він Трампу, була корумпованою, сфабрикованою країною. Росія, яка захопила Кримський півострів в України трьома роками раніше і підтримала проросійських сепаратистів у прикордонному регіоні, мала повне право впливати на країну, наполягав він.

Пан Трамп сказав Путіну, що його адміністрація розглядає можливість надання зброї Україні. "Що ви думаєте?" — спитав пан Трамп, на що пан Путін відповів, що "це буде помилкою". Що б Америка не дала українцям, він сказав, що вони ще попросять.

За словами трьох американських чиновників, які були присутні в Гамбурзі на саміті, пан Трамп, який приїхав на зустріч, озброєний войовничими тезами, складеними його радниками, жодного разу не дав відсічі.

Ця зустріч — своєрідна історична виноска до президентства Трампа. Вона тривалий час була в тіні саміту з паном Путіним наступного року в Гельсінкі, коли Трамп заявив, що повірив словам Путіна, а не своїм власним розвідувальним службам у питанні про те, чи втручалася Росія в президентські вибори 2016 року.

Однак уважне вивчення саміту в Гамбурзі та місяців, що передували йому, допомагає пояснити коріння найчастіше зневажливого ставлення пана Трампа до України.

Згідно з інтерв'ю з американськими та європейськими офіційними особами та союзниками Трампа, а також свідченням у мемуарах, зустріч у Гамбурзі вписується в річну схему, в рамках якої зростальна політична ворожість до України з боку Трампа стала для Путіна можливістю переслідувати свою власну мету — стримати американську підтримку Києва.

Ця ворожість до України залишається на передньому плані в останні тижні кампанії 2024 року. Пан Трамп не дав ясності, чи припинить він, чи скоротить американську військову та дипломатичну підтримку України в її боротьбі з російським вторгненням, тоді як він підштовхував Республіканську партію до свого бачення менш інтервенціоністської зовнішньої політики, відкритої для взаємодії з авторитарними лідерами, такими як пан Путін.

Погляди, які пан Трамп розвивав у 2016 та 2017 роках, можуть, якщо він повернеться до Білого дому, сформувати політику, яка матиме серйозні наслідки для стабільності Європи, майбутнього НАТО та відносин Америки з Росією.

Нагадаємо, наприкінці вересня кандидат у президенти США Дональд Трамп заявив, що в разі його поразки на виборах війна в Україні переросте у Третю світову. Таку тезу він оприлюднив одразу після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським у Нью-Йорку.

Своєю чергою колишній прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що непередбачуваності колишнього президента Сполучених Штатів Америки Дональда Трампа було б достатньо, щоб переконати російського диктатора Володимира Путіна не розпочинати повномасштабної війни проти України. Києву не варто боятись перемоги Трампа на президентських виборах у США.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Світ, 06.10.2024 13:55