Борис Джонсон. Джерело: Офіс президента України

Росія не напала б на Україну, якби Трамп був президентом США, — Джонсон

Непередбачуваності колишнього президента Сполучених Штатів Америки Дональда Трампа було б достатньо, щоб переконати російського диктатора Володимира Путіна не розпочинати повномасштабної війни проти України. Києву не варто боятись перемоги Трампа на президентських виборах у США.

Про це в інтерв'ю The Telegraph заявив колишній прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон. Він наголосив, що з погляду Кремля існував реальний ризик того, що Трамп витлумачив би напад на європейську країну як образу Сполучених Штатів і світового порядку, і що була ймовірність того, що Трамп "міг би вдатися до жорстких заходів".

Зокрема, сам республіканець часто вказує на те, що вторгнення Росії в Україну відбулося тоді, коли не він був президентом США, а за президентства Барака Обами у 2014 році та Джо Байдена у 2022 році. Так, Джонсон погоджується з тим, що це не є збігом. За словами екс-міністра, однією з чеснот Трампа є його абсолютна непередбачуваність.

"Це одна з причин, чому я дивлюся на те, як він насправді поводився в міжнародних справах, і порівнюю це з тим, що люди говорять про нього", — додав Джонсон.

Колишній очільник британського уряду наголошує, що за свого президентства Трамп вислав з США 60 російських шпигунів. Варто зауважити, що це сталося після отруєння колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля у Великій Британії у місті Солсбері. У отруєнні екс-розвідника сильнодійною нервово-паралітичною речовиною сімейства "Новичок" звинуватили російську розвідку. 

"Він був набагато жорсткішим щодо Сирії, ніж адміністрації демократів. Він був жорсткішим щодо Корпусу вартових ісламської революції Ірану, а потім він дав українцям Javelin", — зауважив екс-міністр.

За його словами, Україні не варто боятися президентства Трампа. Також він додає, що дуже важливо, щоб світ розумів, що боротьба України є абсолютно екзистенціальною для свободи й демократії в Європі, і якщо Київ зазнає поразки, це буде абсолютною катастрофою. На думку Джонсона, Трамп це розуміє.

"Я не думаю, що він захоче увійти в історію як людина, яка розпочала свій другий президентський термін не з того, щоб зробити Америку великою, а з того, щоб знову зробити Радянський Союз великим", — зазначив він.

Нагадаємо, наприкінці вересня кандидат у президенти США Дональд Трамп заявив, що в разі його поразки на виборах війна в Україні переросте у Третю світову. Таку тезу він оприлюднив одразу після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським у Нью-Йорку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 04.10.2024 15:38