Три роки конфлікту: в Ємені вбивали щонайменше п'ять дітей в день

27 БЕРЕЗНЯ 2018 14:23

Єменському конфлікту виповнилося три роки. Війна, яка все ще триває, принесла важкі страждання народу цієї країни: смерть, епідемії, голод, злидні і розруху, передає TrueUA з посиланням на UN  

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав сьогодні шукати шляхи мирного врегулювання конфлікту і засудив нещодавні обстріли міст в Саудівській Аравії.  

У минулому році в Ємені щодня гинули щонайменше п'ять дітей. Про це заявив журналістам регіональний директор ЮНІСЕФ для Близького Сходу і Північної Африки Гірт Каппіларе.   

Нещодавно він повернувся з поїздки по Ємену, в ході якої він «своїми очима побачив руйнівні наслідки трирічного конфлікту».  

За його словами, кожен хлопчик і кожна дівчинка в цій країні потребує надзвичайної допомоги.   

За останні три роки число виснажених дітей збільшилася вдвічі.   

Він також зазначив, що єменці відчувають брак чистої питної води.  

Представник ЮНІСЕФ відзначив успіхи в боротьбі з епідемією холери, але попередив, що інфекція може повернутися.   

«У найближчі тижні там знову почнеться сезон дощів, - заявив він. - Без негайних інвестицій, холера знову вразить дітей в Ємені».  

Він розповів про те, що бачив безліч дітей, які жебракують на вулицях Сани. 80 відсотків населення Ємену, за словами Каппіларе, знаходяться за межею бідності.   

«Коли я працював представником ЮНІСЕФ в Ємені, я ніколи не бачив там нічого подібного, - з гіркотою визнав він. - А тепер малюки на вулицях простягають свої долоньки в очікуванні грошей або якої-небудь їжі. Я розумію, що батькам довелося нелегко, раз вони зважилися відправити дітей жебракувати».  

Він нагадав також, що близько двох мільйонів єменців шкільного віку не мають можливості вчитися, багато хто з них взагалі ніколи не ходили в школу. Проблема стосується не тільки отримання освіти, але і її якості.   

Дітям доводиться займатися за застарілими підручниками, вони не мають доступу до інтернету і сучасних пристроїв, якими користуються їхні однолітки в інших країнах.  

Гірт Каппіларе зажадав, щоб сторони конфлікту негайно, «сьогодні ж», зупинили війну проти дітей, забезпечили умови для доставки гуманітарної допомоги і повернення дітей в школи.  

Вчора, в третю річницю єменського конфлікту, Антоніу Гутерреш закликав його учасників утриматися від подальшого насильства.   

За його словами, військовими діями не вирішити проблем, які виникли між воюючими сторонами.   

Він також закликав учасників конфлікту відповідно до міжнародного права захищати мирних жителів і об'єкти цивільної інфраструктури.  

У документі повідомляється про те, що Спеціальний посланник ООН по Ємену побував в Ер-Ріяді, а тепер прибув до столиці Ємену Сану, де проведе кілька днів.   

Генсек підкреслює, що тільки переговори за участю усіх політичних сил Ємену допоможуть завершити конфлікт і подолати гуманітарну кризу, яку переживає ця країна.

 

Події, 27.03.2018 14:23