Фото: Генштаб ЗСУ

Що потрібно армії України, аби підвищити боєздатність: аналіз ISW

На сьогодні здатність України захищатися від російських наступальних операцій значною мірою залежить як від надання військової допомоги Заходом, так і від зусиль України відновити наявні підрозділи та створити нові.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Як наголосили фахівці, Збройні сили України частково пом’якшили брак артилерійських боєприпасів, який виник через затримки надання західної допомоги, використовуючи FPV-дрони на полі бою. Але ці безпілотники все одно не можуть повноцінно замінити артилерію.

До того ж Україна зробила кроки для збільшення власного виробництва артилерійських боєприпасів калібру 155 мм та бронетехніки. Однак танки самостійно поки виготовити не вдається.

"США та інші іноземні союзники, ймовірно, можуть значно підвищити ефективність українських зусиль з формування та відновлення сил, надавши українським військам більше механізованого обладнання, такого як бронетранспортери М113, бойові машини піхоти Bradley та бойові танки. Наприклад, 155-та піхотна бригада була нещодавно перетворена на механізовану піхотну бригаду після того, як на її озброєння надійшли танки Leopard", — наголосили у ISW.

Аналітики зауважили, що збільшення чисельності піхоти без збільшення кількості механізованого озброєння не призведе до суттєвого посилення ЗСУ.

Водночас, як заявляв президент Володимир Зеленський, Україні також потрібен дозвіл на використання наданої Заходом високоточної зброї для завдання ударів по військових цілях у Росії. Адже затримки у цьому питанні грають лише на руку ворогу.

"За попередніми оцінками ISW, в Росії є понад 200 військових об'єктів в межах досяжності наданих США ATACMS, які не є аеродромами, і значні затримки з наданням Україні дозволу на завдання ударів по цих об'єктах дають Кремлю більше часу для укріплення або переміщення цих об'єктів за межі досяжності наданої Заходом зброї, перш ніж українські війська зможуть завдати по них удару з цієї зброї", — йдеться у звіті ISW.

Нагадаємо, 16 вересня речник Державного департаменту США Метью Міллер заявив, що Сполучені Штати Америки не готові зняти обмеження для українських Збройних сил на удари далекобійною зброєю Заходу по військових цілях на території Російської Федерації. Глава Білого дому Джо Байден та прем'єр-міністр Британії Кір Стармер не погодили спільну позицію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.09.2024 07:07