Фото із соцмереж

Що варто знати про радіодиктант національної єдності, який відбудеться 25 жовтня

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності відбудеться напередодні Дня української писемності та мови, який цьогоріч святкують у неділю, 27 жовтня. Він пройде у п’ятницю, 25 жовтня і розпочнеться об 11:00.

Де відбудеться трансляція диктанту

Радіодиктант будуть транслювати на всіх платформах "Суспільного" — радіо, телебаченні та соціальних мережах

  • на хвилях "Українського Радіо" та "Радіо Культура";
  • наживо в ефірі телеканалу та на сайті "Суспільне Культура";
  • на YouTube-каналі "Українського Радіо";
  • на Facebook-сторінках "Суспільного".

Хто може написати диктант

Стати учасником і написати диктант має можливість будь-хто охочий у будь-якій точці України й за кордоном. Його можна написати вдома, або долучитися до спільноти. Спільне написання диктанту вже стало традицією, ідея якого об'єднати українці. Долучитися до написання диктанту запрошують освітні простори, книгарні, бібліотеки, заклади культури тощо.

Хто є автором тексту

У 2024 році авторкою тексту стала українська письменниця, поетеса, літературознавиця та есеїстка Оксана Забужко. Це її перший досвід із написання тексту для радіо диктанту. Найвідоміші твори Оксани Забужко Польові дослідження українського сексу (1996), Казка про покинуту сопілку (2000), Музей покинутих секретів (2009).

Письменниця назвала текст "Магія голосу". Раніше Забужко відзначала, що він стане подарунком до 100-річного ювілею "Українського Радіо", який відзначається цього року.

Хто читатиме радіодиктант

У 2024 році текст Радіодиктанту національної єдності читатиме письменник, музикант та військовий Павло Вишебаба. Він мобілізувався до українських Збройних сил з початком великої війни Росії з Україною. Автор книжки Тільки не пиши мені про війну (2022).

Куди надіслати диктант на перевірку

Усі охочі можуть надіслати написаний диктант на перевірку його організаторам. Текст можна відправити онлайн або офлайн. Зробити це необхідно до оприлюднення тексту диктанту. Він буде опублікований на сайті "Українського Радіо" та "Суспільне: Культура" 28 жовтня об 11:00. Після цього жодні роботи не приймаються.

Щоб відправити роботу онлайн, текст треба сфотографувати або просканувати та у форматі jpg, png, jpeg, tiff, pdf відправити на електронну адресу rd@ukr.radio до 11:00 28 жовтня. Паперового ж листа можна відправити на адресу: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001. Штемпель на листі має бути датований не пізніше 27 жовтня.

Коли оприлюднять результати диктанту

Результати радіодиктанту будуть оголошені після того, як комісія опрацює і перевірить всі отримані листи. Точну дату оголосять згодом.

Нагадаємо, авторкою радіодиктанту-2023 стала українська поетеса та перекладачка Катерина Калитко. Назва тексту — "Дороги України". До методичної роботи над радіодиктантом також долучилася мовознавиця, докторка філологічних наук Лариса Масенко. Текст радіодиктанту-2023 читав актор театру та кіно Олексій Гнатковський, який зіграв Івана Довбуша у фільмі "Довбуш".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 24.10.2024 17:22