Фото ілюстративне. Джерело: Українські новини

Що змінить закон про цифровізацію реєстру військовозобов’язаних: роз'яснення Міноборони

Український парламент ухвалив законопроект №10062 "Про внесення змін до деяких законів України" у другому читанні. Він, зокрема, суттєво спростить комунікацію між державними органами влади та військовозобов'язаними.

Відповідне повідомлення з'явилось на сайті Міноборони.

Народні депутати проголосували за такі зміни:

  • Хмарні послуги. Україна зможе розміщувати свої ІТ-системи у хмарах країн-членів НАТО. Це посилить кіберзахист, відкриє доступ до розвідданих партнерів та зменшить кількість об’єктів критичної інфраструктури, захист яких потребує додаткового ППО.
     
  • "Оберіг". Законопроект удосконалить взаємодію між реєстрами та розширить перелік відомостей про військовозобов'язаних. Це дозволить наповнити "Оберіг" за спрощеною процедурою: без зайвої бюрократії. А громадянам не потрібно буде збирати купу документів для ТЦК: наприклад, інформація про навчання на денній формі чи дані про інвалідність вже будуть в реєстрі.
     
  • Електронний кабінет військовозобов'язаного. Громадяни зможуть вносити зміни щодо своїх персональних даних. Наприклад, доповнити інформацію про освіту чи знання іноземних мов.
     
  • Учасники бойових дій. Військові зможуть подавати електронну заяву про отримання статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни чи члена сім'ї загиблого Захисника. Але у разі неможливості військової частини надати відомості — комісія залишатиметься.

Скріншот з сайту Міноборони

Нагадаємо, речник Сухопутних військ Збройних сил України Володимир Фітьо заявив, що запуск єдиного електронного реєстру військовозобов’язаних "Оберіг" значно спростить мобілізаційні заходи в Україні. В більшості випадків потреба в заходах оповіщення відпаде.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.01.2024 16:57