Фото: Дональд Туск / скріншот з відео

Туск закликав розв'язати проблему з українським зерном, щоб не сталось "найбільшого ідіотизму в історії"

Україні та Польщі необхідно розв'язати проблему, яка пов'язана з "зерновим питанням", адже сварка двох країн через це стала б найбільшим ідіотизмом в історії Києва і Варшави.

Таку заяву під час спільної прес-конференції з прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо зробив прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск.

Глава польського уряду заявив, що наразі відсутній дефіцит польсько-українських відносин, але є "критичний момент", який стосується експорту української агропродукції до Польщі та інших країн Євросоюзу без мита.

Польський прем'єр розповів, що збереження чинних правил експорту України є неприйнятним для сотень тисяч фермерів. Туск наголосив, що Варшава та Київ мають знайти таке рішення, яке влаштує Україну, але водночас не зашкодить польським аграріям.

"Я дуже сподіваюся на розуміння. Сподіваюся, що українські політики відмовляться від часом непотрібних емоційних коментарів. Зрозуміло, що це складний момент, ми маємо знайти рішення, але не таке, що могло б нас роз'єднати. Якби ми зараз посварилися і не знайшли рішення у цій справі, це був би найбільший ідіотизм в історії наших народів", — додав Дональд Туск.

Як відомо, з листопада 2023 року польські перевізники та фермери блокують український кордон. У січні вдалося тимчасово розблокувати кордон, у лютому протести на польсько-українському кордоні відновилися. До того ж нещодавно у ході протестів поляки на кордоні почали висипати українське зерно. Зафіксовано вже три такі випадки.

Нагадаємо, що 24 лютого на залізничній станції "Дорогуськ" утретє пошкодили вагони з українською агропродукцією. Зокрема, вантажні вагони з бобами.

Також у ніч на 25 лютого в Польщі на станції Котомеж була розсипана українська агропродукція з восьми напіввагонів. Вантаж прямував транзитом до порту Гданськ, звідки направлявся до інших країн світу.

Згодом з'явилась інформація, що протести польських фермерів проти транзиту українського зерна розширюються. На цьому тижні фермери сусідньої держави готуються до двох нових блокувань: на прикордонному пункті між Польщею та Німеччиною у місті Швецько та під Литвою — на прикордонному пункті Калварія-Будзіск.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 26.02.2024 20:42