Джейк Салліван. Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

У Байдена повідомили, на скільки вистачить схваленої Конгресом допомоги для України

Надана Україні допомога від Сполучених Штатів Америки забезпечить потреби країни до кінця поточного року.

Про це під час брифінгу у середу, 24 квітня, повідомив радник президента США Джейк Салліван.

Він визнав, що затримка американської допомоги призвела до серйозних наслідків, зокрема, втрати Авдіївки. Посадовець наголосив, що це сталося через необхідність економити боєприпаси.

"Наслідки затримки відчули в Україні. За останні пів року Україна була змушена економити боєприпаси, і це призвело до втрати частини території на сході, зокрема Авдіївки", — зазначив радник Байдена.

Салліван також прокоментував схвалення додаткового фінансування, визнавши, що процес зайняв більше часу, ніж очікувалося. Він висловив задоволення пакетом військової допомоги, водночас додав, що Збройні сили України все ще перебувають під великим тиском.

"Цілком можливо, що в прийдешні роки Росія може здобути додаткові тактичні досягнення", — визнав посадовець, акцентувавши на спробі наступу росіян на Часів Яр та інші населені пункти на Сході України.

Більше деталей про ухвалений пакет підтримки

Дебати щодо надання допомоги Україні у США тривали від осені 2023 року. Вони затягнулися через розбіжності в Республіканській партії, що, власне, і призвело до затримки у прийнятті важливих рішень.

Однак 20 квітня американські політики досягли консенсусу, схваливши законопроект про допомогу Україні на майже 61 мільярд доларів. 24 квітня документ підтримав Сенат і підписав президент Джо Байден. Ця допомога передбачає як військову, так і економічну підтримку. Крім того, конгресмени проголосували за виділення 26 мільярдів доларів для Ізраїлю.

Нагадаємо, президент США Джо Байден заявив на спеціальному брифінгу 24 квітня, що першу партію військової допомоги Україні в межах щойно підписаного закону про додаткове фінансування відправлять "вже у найближчі години".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.04.2024 02:22