На фото: Аріна Яцюк. Джерело: Facebook Оксани Яцюк

У Білорусі виявили тіло вбитої окупантами 15-річної Аріни Яцюк з Києва, батьків якої на початку війни розстріляли росіяни

Українку Аріну Яцюк, батьків якої на початку повномасштабної війни розстріляли окупанти, знайшли мертвою. Тіло 15-річної дівчинки перебувало в морзі міста Мозир у Білорусі майже два роки.

Про це пише ОBOZ.UA.

Що відомо про трагедію

Сім'я Яцюк 3 березня 2022 року намагалася виїхати з Києва на дачу в село Северинівка Київської області. Російських військових там ще не було, проте чути було стрілянину в сусідньому селі Мотижин. Вони хотіли пожити у цьому місці, доки все не заспокоїться. Але вже 2 березня з ними зник зв'язок.

За словами молодшої дочки Валерії Яцюк, яка вижила, 3 березня батьки вирішили вибиратися з Северинівки до Умані, де проживали бабуся та дідусь. Вони сіли у дві машини. Валерія їхала з мамою, а Аріна — з татом. Ще з ними були хрещені батьки, а також кішки та собаки.

Коли вони виїхали на Житомирську трасу, по них відкрили вогонь окупанти. Мама дівчаток кричала їм, щоби вони не стріляли, бо в машині діти. Проте це не зупинило рашистів.

Валерія пробувала викликати швидку з маминого телефону, а тяжко поранена Ганна ще зуміла ввести код у телефон. Але додзвонитися уже не вдалося. Дівчинка кілька годин ходила в окрузі, стукала в будинки, але їй ніхто так і не відкрив.

На фото: родина Яцюків. Джерело: gazetaby.com

На фото: родина Яцюків. Джерело: gazetaby.com

Трасою проїжджали ворожі танки, вона ховалася. А потім дівчинка знайшла у батькову машину. Тато був уже мертвий, поряд сиділа Аріна, яка була поранена у стегно.

Згодом до машини під'їхали російські окупанти на танках. Рашисти посадили сестер у різні машини. Валерію вони довезли до села Копилів та віддали незнайомим місцевим мешканцям. А про Аріну сказали, що повезли лікувати до Білорусі. Після цього дівчинка зникла.

На фото:Аріна і Валерія. Джерело: Facebook Ганни Яцюк

На фото:Аріна і Валерія. Джерело: Facebook Ганни Яцюк

6 квітня 2022 року, після звільнення Київської області, батьків дівчаток поховали в Умані. Аріну продовжували шукати. Рідні давали оголошення в соцмережах. Брат Дениса Володимир із дружиною Оксаною подавали запити до МЗС Білорусі. Звідти прийшла відповідь, що такої дівчинки в Білорусі немає. Родичі зв'язувалися з українським посольством у цій країні, з Червоним Хрестом. Але жодної інформації про Аріну не було.

"Весь цей час тіло онуки лежало в Мозирі. Там були дані про те, як її звуть. Але нам ніхто нічого не говорив, все приховували. Напевно, вона померла того ж дня, 3 березня. Якби їй одразу надали допомогу, перев'язали ногу, можливо, вона залишилася б живою. Її тіло передали під час обміну, її впізнали за ДНК. Все, більше її немає", — розповідає дідусь Валентин Іванович.

Тіло дівчинки передали в Україну під час обміну. Її впізнали вже за ДНК. У жовтні рідні Аріни Яцюк нарешті змогли поховати її в Умані Черкаської області, поряд із вбитими росіянами мамою й татом. Живими залишилася лише молодша сестра Валерія, якій дивом вдалося вціліти під кулями росіян. Зараз вона перебуває у Польщі разом зі своїм дядьком Володимиром (братом загиблого Дениса) та його дружиною Оксаною. Там дівчинка вже пішла до школи, їй дуже подобається Польща.

Нагадаємо, російські загарбники за 11 місяців 2023 року 59 тисяч разів обстріляли населені пункти у 24 регіонах України. Унаслідок цього постраждали 11 тисяч українців, ще дві тисячі людей загинули.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 06.12.2023 22:02