Фото: Хмельницька АЕС. Джерело: RLuts "Вікіпедія"

Парламент Болгарії продовжив переговори щодо продажу Україні російських ядерних реакторів

Парламент Болгарії вирішив продовжити на шість місяців термін, наданий уряду для переговорів щодо продажу двох російських ядерних реакторів і супутнього обладнання Україні.

Як повідомляє Euractiv, Болгарія отримала реактори від російського "Атомбудекспорту" понад шість років тому, але вони були непридатні для використання, адже країна відмовилася від будівництва атомної електростанції "Белене".

Наразі ці реактори зберігаються поблизу міста Белене. Зокрема, Софія вела переговори з Києвом щодо продажу обладнання впродовж майже двох років. Парламент Болгарії зобов'язав уряд укласти угоду за ціною не менше 600 мільйонів євро, стільки ж, скільки болгарська національна електроенергетична компанія заплатила російському "Атомстройекспорту". Також свою роль у рішенні про продаж реакторів зіграв початок повномасштабної російсько-української війни.

"Цього року Європейська комісія визнала, що потенційна угода щодо реакторів може бути профінансована за кошти допомоги ЄС Україні. Болгарсько-українська угода є унікальною, оскільки лише Болгарія має два непотрібних їй російських реактори, а Україна є єдиною країною, яка може від них отримати вигоду", — наголошує видання.

Euractiv додає, що цього року Київ планує розпочати будівництво чотирьох нових атомних блоків на Хмельницькій АЕС. Так, два з них планують побудувати на російському обладнанні, яке Україна придбає у Болгарії, а для двох інших використовуватимуть американську технологію під назвою Westinghouse.

Нагадаємо, раніше у Міненерго повідомляли, що Міжнародне агентство з атомної енергії підтримує плани України щодо розбудови атомної енергетики, зокрема завершення будівництва двох енергоблоків на Хмельницькій атомній електростанції. Також агентство готове надати свою технічну підтримку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 12.09.2024 10:51