Фото: 5 канал

У Брюсселі розпочали засідання Військового комітету НАТО: говоритимуть про Україну

Військовий комітет НАТО проведе дводенне засідання в Брюсселі. Перша зустріч відбудеться 18 січня.

Про це повідомили в прес-службі Альянсу.

У ході засідання 32 начальники Генштабів НАТО обговорять питання стратегічної важливості для Альянсу. Це зокрема й війна Росії проти України.

Очолить зустріч голова Військового комітету адмірал Роб Бауер. Серед учасників засідання — начальники Генеральних штабів країн НАТО і їхні колеги з Фінляндії і Швеції.

Основні політичні цілі та безпекові виклики для Альянсу озвучить на першій сесії заступник Генерального секретаря НАТО Мірча Джоане.

Про Україну говоритимуть під час другої сесії 18 січня. Тоді ж обговорять військовий потенціал НАТО і здатність захищати Альянс від усіх викликів, як сьогодні, так і в майбутньому.

Під час третьої сесії головуватиме Верховний головнокомандувач ОЗС НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі. Він зокрема надасть оновлену інформацію про виконання Альянсом Концепції стримування й оборони євроатлантичного регіону.

Четверта сесія 18 січня буде присвячена боєготовності та підтримці збройних сил НАТО, а саме — розвитку сил і засобів, військовим запасам і логістиці.

На першій сесії другого дня засідання начальники Генеральних штабів зустрінуться зі своїми оперативними партнерами по КФОР (Міжнародні сили з підтримки миру в Косові)  — Вірменією, Австрією, Фінляндією, Ірландією, Молдовою, Швецією, Швейцарією і Україною. Говоритимуть про ситуації на місцях, безпекове середовище та місії КФОР.

Потім за планом Військового комітету — обговорення місії НАТО в Іраку та місії з розбудови потенціалу зі своїми оперативними партнерами Швецією, Фінляндією і Австралією.

На завершальному засіданні Військовий комітет має обговорити поточну підтримку України з боку НАТО.

Нагадаємо, генсек НАТО Єнс Столтенберг запевняє, що російсько-українська війна наразі у "вирішальній фазі". Однак це не означає, що вона скоро закінчиться.

Війна, 18.01.2023 11:04