Карел Ржека. Джерело: ceskenoviny

У Чехії припустили можливість війни їхньої країни з Росією

Війна Чехії з Росією зараз малоймовірна, але це не є чимось неймовірним. Саме тому необхідно й надалі підтримувати Україну.

Про це повідомили České noviny з посиланням на заяву начальника Генерального штабу армії Чехії Карела Ржеки.

За його словами, будь-яка угода про ненапад не допоможе запобігти конфлікту, а лише стримає. Він наголосив на необхідності продовжувати підтримувати Україну, в яку Росія вдерлася військовим шляхом у лютому минулого року.

Ржека заявив, що Росія перейшла на військову економіку та виробництво зброю, а спецслужби все ще занижують оцінки того, як довго вона зможе відновлювати свої бойові сили.

"Росії вдається обходити санкції через Центральну Азію, Кавказ. Росія також використовує ядерні загрози та цілеспрямовано дестабілізує деякі регіони. У довгостроковій перспективі вона прагне підірвати єдність Заходу та поставити під сумнів демократію та державні інститути", — сказав він.

Начальник чеського Генштабу додав, що війна з Росією не є чимось неймовірним, хоча зараз її вважають малоймовірною. За його словами, це може статися через небажану ескалацію або, наприклад, у той момент, коли опонент переконаний у неминучості зіткнення.

"Можливо, в певний час він скаже: зараз або ніколи", — заявив Ржека.

Він зауважив, що уникнути конфлікту шляхом угоди неможливо, спрацює тільки стримування. Росія повинна реально побачити, що в них є здатність і бажання захистити себе. Йдеться не про якусь декларацію, вони мають побачити, що Росія може бути справді безпорадною.

Чеський військовий попередив, що російська армія в Україні трансформувалася у військову силу та сильно відрізняється від армії, яка прибула в країну минулого року.

"Росія готується до ще інтенсивнішої та тривалішої війни", — сказав він.

Тому військовий вважає, що в цьому контексті вкрай важливо продовжувати підтримувати Україну. За словами Ржеки, серйозної розмови про оборону в Чехії вже багато років не ведеться. Необхідно виявити проблему, визнати її та серйозно обговорити.

Нагадаємо, наприкінці листопада Чехія поскаржилася, що за потенційними російськими шпигунами складно стежити через відкриті кордони всередині Євросоюзу. Тож країни-члени ЄС обговорюють питання про обмеження поїздок російських дипломатів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.12.2023 20:39