Фото: i3.cn.cz

У Чехії судять добровольця, який воював за Україну: його звинувачують у мародерстві

Чеського 27-річного добровольця Філіпа Сімана, який воював на боці України, судять на батьківщині. Його звинувачують у незаконній службі в українських Збройних силах та мародерстві у зоні бойових дій.

Про це повідомляють České noviny.

За даними видання, Філіп Сіман, якого обвинувальний висновок звинувачує у незаконній службі в українській армії та пограбуваннях у місцях бойових дій, сьогодні у Празькому міському суді спростував, що хотів розбагатіти шляхом колекціонування цінностей. Він також заявив, що щодо бойових дій в іноземній армії він ґрунтувався на заявах політиків, які у минулому говорили, що можуть гарантувати безкарність людям, які їдуть воювати до України. Крім сьогоднішнього дня та четверга наступного тижня заплановано ще й основне судове засідання, здебільшого заплановані допити свідків.

За словами прокурора Мартіна Біле, 27-річний Сіман служив солдатом українського добровольчого батальйону "Карпатська Січ" наприкінці березня 2022 року. При цьому він не мав дозволу президента республіки на участь у бойових діях в іноземну армію. Він пройшов базову підготовку в країні, озброївся і згодом разом із групою, якою командував, рушив до міст Ірпінь та Буча. Там, згідно з матеріалами, йому було доручено патрулювати траншеї та проводити так звані операції із зачистки.

Згідно з обвинувальним висновком, Сіман неодноразово привласнював майно як загиблих солдатів, так і мирних жителів у ході виконання наказів та у вільний від роботи час. За словами Біле, це була, наприклад, золота каблучка, золоті та срібні інвестиційні зливки, інші прикраси, готівка, а також, можливо, читалка для книг чи фірмові сонцезахисні окуляри. Як колишній солдат, за словами Біле, він мав ознайомитись з основними нормами міжнародного гуманітарного права. Чоловік був затриманий українською армією у квітні 2022 року, згодом був звільнений та повернувся до Чехії.

Сіман заявив суду, що поїхав до України, бо його родина родом з України. Він знає, що не мав дозволу президента воювати в іноземній армії, але, за його словами, він ґрунтувався на публічній заяві прем'єр-міністра Петра Фіали, який ще на початку березня 2022 року заявив, що люди, які їдуть воювати за Україну разом із тодішнім президентом Мілошем Земаном, щоб гарантувати безкарність шляхом скасування страти. За його словами, він також вирушив до країни під егідою посольства України.

Чоловік докладно розповів суду, як потрапив до добровольчого батальйону та яку діяльність виконував. За його словами, всі підрозділи базувалися в покинутих будинках мешканців України, тому для солдатів було звичайною справою використовувати ресурси, які були в них. За його словами, знайдені цінності, гроші чи електроніка проносилися "по штату". Кажуть, що солдати забрали речі українців на випадок, якщо росіяни заберуть ці позиції.

За словами Сімана, кільце, яке він нібито взяв, було частиною історії про полеглого російського солдата, придуманий його начальством як символ того, що український опір зміг вижити. Він нібито одержав його від керівництва. Сіман думав, що читалка це планшет, тому він може містити розвідувальну інформацію. Але за його словами, це була лише модель. Щодо срібних злитків, то в армії йому сказали, що він може їх залишити собі, за його словами, він лише сфотографував золотий зливок на свій мобільний телефон. Сіман заперечував, що зберігав у себе якісь інші прикраси, гроші чи дизайнерські окуляри. За його словами, кисневу маску він взяв лише за власним бажанням, щоб вона нагадувала, що він служив в Україні. Він додав, що брати речі було для нього морально небажаним.

Суди можуть засудити чоловіка до п'яти років ув'язнення за службу в іноземній армії, але також загрожує виключний вирок за грабежі.

Нагадаємо, у лютому дозвіл приєднатися до Збройних сил України президент Чехії Петр Павел надав 20 громадянам своєї країни. Ще 56 заявок було відхилено на підставі рекомендацій міністерств оборони та внутрішніх справ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 03.07.2024 23:17