Фото: TASS/Zsolt Czegledi

У Данії дислокуються американські солдати з військовою технікою: названо причину

Сполучені Штати Америки та Данія підписали угоду про співробітництво у сфері оборони. Вона дозволяє дислокувати американські війська та техніку на території країни-союзниці.

Про це повідомляє Nordjyske. Відповідні документи підписав Державний секретар США Ентоні Блінкен та міністр закордонних справ Данії Ларс Лекке Расмуссен.

"З часів Другої світової війни участь американців у Європі була тим, що забезпечувало нашу безпеку, а збереження та розширення цього є позитивним", — сказав Расмуссен.

Глава МЗС Данії також наголосив, що за договором американці мають можливість створити в Данії певні потужності. Це скоротить час реагування і надішле стримувальний сигнал тим, хто загрожує безпеці у разі загострення ситуації.

Що передбачає угода між США і Данією

Оборонна угода дозволяє розміщення Сполученими Штатами військових на аеродромах у Карупі, Скрідструпі та Ольборзі. Видання підкреслює, що жодних цифр про те, скільки саме солдатів буде відправлено до скандинавської країни поки не встановлено.

Нагадаємо, президент США Джо Байден заявив, що Сполучені Штати Америки, підтримуючи Україну у боротьбі проти російської агресії, утримують американські війська від участі в імовірній війні, якщо вона пошириться ще далі.

Раніше заступник держсекретаря США Джеймс О'Брайен заявляв, що у тому випадку, якщо Сполучені Штати припинять допомагати Україні у протистоянні з Росією, то з часом їм доведеться самостійно боротися із країною-агресоркою. За його словами, наразі не можна залишати Україну сам на сам із ворогом, адже вона перемагає і вже повернула половину території, яку Росія захопила після лютого 2022 року, а також відкрила зернові шляхи Чорного моря. Також, на думку заступника держсекретаря США, підтримка України допомагає США розвивати власну військову промисловість, що може знадобитись у протистоянні з Китаєм.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 22.12.2023 07:45