Олександр Удовиченко. Джерело: "Інтерфакс-Україна"

У ДБР пояснили, кого закон може вважати колаборантами на окупованих територіях

Чимало українських громадян зараз вимушено перебуває в окупації. При цьому складно визначити межу законності дій людини та критерії, за якими визначається факт співпраці з ворогом.

Ситуацію щодо того, кого можна вважати колаборантами, а кого — ні, пояснив перший заступник директора Державного бюро розслідувань (ДБР) Олександр Удовиченко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Лікарі, поштарі, вчителі — чи є вони колаборантами? Тут треба враховувати поняття суспільної небезпеки. Наприклад, ти вчитель і йдеш на якісь урочистості, які проводять окупанти для створення своєї красивої картинки. Ти ніби нічого поганого і не робиш, але я вважаю, що це стаття 111-2 — колаборація", — зазначив він.

Водночас, за його словами, якщо ти лікар і лікуєш людей, залишаючись на своїй роботі в окупації, то юридично, в сенсі Кримінального кодексу, ти не колаборант.

Інша справа з правоохоронцями, які працюють на ворога. Тут уже можна кваліфікувати справи, які стосуються державної зради.

"Якщо брати обвинувальні акти, вже скеровані до суду, то з СБУ — двоє. Нацполіція — 464, прокурори — 14, податкова — 28, митники — 5, прикордонники — 38, кримінально-виконавча служба — 365, ДСНС — 49, судді — 187", — перерахував Удовиченко.

Він порівняв із загальною кількістю правоохоронців в кожному відомстві та зробив висновок, що стосовно поліцейських виходить менше половини відсотка.

"У середньому за відомствами — приблизно 1-2%, тобто зовсім невелика цифра зрадників і колаборантів", — підсумував перший заступник директора ДБР.

Нагадаємо, Удовиченко також розповів, що слідчі Державного бюро розслідувань разом із лінгвістами порівняли виступи диктатора Володимира Путіна перед повномасштабною агресією та тези низки народних депутатів України, яким згодом висунули підозру в державній зраді.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 04.06.2024 15:18